De Basis | Food Love and Happiness
30 november 2017

Tijdens Proef Eet (‘17) maakte ik voor het eerst echt kennis met De Basis. Tijdens het Proef Eet weekend was ik samen met Nadja, Maryke en Yvette op pad als bloggersjury. We hebben zo goed als álle restaurantjes bezocht (en yes dat was een hele opgave in een aantal uur, in de gezellige drukte terwijl ieder restaurant een leuk verhaal en héél veel aan te bieden heeft). De Basis was één van de restaurants die er voor ons uitsprong: aandacht voor detail in aankleding van de stand, maar nog belangrijker: héérlijk eten, met een goed verhaal.

We hadden er een lekker fris gerechtje, prachtig opgemaakt met lekkere paddenstoelen. Al kletsend met de eigenaresse kwamen we te weten dat er bij De Basis veel uit de eigen moestuin komt, vandaar ook de setting zoals je deze bij Proef Eet wellicht wel hebt gezien.

We spraken direct af om los van de Proef Eet jurering een keer met z’n allen langs te komen en uitgebreid de kaart te komen proberen. Zo gezegd, zo gedaan. Terug naar mijn oude straatje dus, de Walstraat. Waar ik vanuit mijn appartement altijd rechtstreeks het restaurant Appeltjes van Oranje in keek. Precies, nu De Basis dus. Een fijn plekje in Enschede, de Walstraat, en De Basis is daar een mooie toevoeging aan. Geen groot restaurant, en daar zit ook wel de charme voor mij.

De lange, grote tafels waar je lekker kan aanschuiven, spreken aan. Maar ook zijn er voldoende kleine, intieme plekjes waar je lekker met z’n 2en of 4en kunt dineren. We laten ons deze avond verrassen. Tijdens Proef Eet zijn we al even kort ingegaan op het type gerechten wat er bij De Basis geserveerd wordt. Vanavond praten we hier verder over: ambachtelijk bereid eten, eerlijk en seizoensgebonden, daar draait het bij De Basis om (hence, de naam ‘De Basis’). Het leuke vind ik toch wel dat veel van de groenten uit eigen moestuin komen. Dat bepaalt ook voor een groot deel het verrassingsmenu van de dag (‘Share Wine & Dine’). Want: wat er geoogst wordt, moet ook op. En aan creativiteit (en smaak) geen gebrek, blijkt gedurende de avond.

De laatste maanden probeer ik steeds meer en meer plantaardig te eten. In het kader van gezelligheid maak ik nog wel eens uitzonderingen, maar in de basis laat ik vlees, vis, koemelk(producten) en eieren staan. Leuk om te zien dat er bij De Basis ruim opties op het gebied van vegetarische en vegan gerechtjes zijn. Buiten de deur eten is, als je vegan wil eten, nog best een opgave namelijk (mijn persoonlijke ervaring). Vegetarische opties zijn er nog wel in restaurants, al zijn die vaak ook niet even spannend, laat staan vegan opties (oh en, voor de liefhebbers: glutenvrij en lactosevrij is er ook geen probleem).
Zo is er bijvoorbeeld de keuze uit een bietencarpaccio of papadums met salsa, couscous met tofu, een rodekool of kikkererwtengerecht, en als toetje de carrotcake of chocoladetaart. Vegetariërs kunnen ook nog gaan voor een lekker broodje met dips, een quiche, frietjes met mayo, seizoensstampotje en als dessert de hangop met vijgen, chocolademousse of kaasplankje.
Natuurlijk is er voor de vlees en visliefhebbers ook volop keuze 😉 Maar, ik zou zeggen: go check it out for yourself en laat je verrassen door de menukaart.

Zoals gezegd lieten wij ons deze avond verrassen met een 7-tal gerechten en een heerlijk toetje na.
Het 1e gerechtje was eígenlijk gelijk al mijn favoriet: de papadums met salsa. Ik ben gek op dit soort dingen, zet mij iets knapperigs voor en ik blijf eten. De papadums werden opgevolgd door een soepje met wild: een heldere bouillon, zeer goed op smaak.

De groentegerechten die hierop volgden, waren werkelijk plaatjes. Als het ware grote groentebonbons, met bietenpoeder besprenkelt voor een prachtige kleur. Eetbare bloemetjes maakten het helemaal af. De bietencarpaccio (van lichte biet, wederom met kleurige bietenpoeder en eetbare bloemen) was al even mooi.
Voor de stiekeme visliefhebber die ik wel ben, vielen de coquilles en garnalen heel goed in de smaak. Het vleesgerecht wat wij voorgeschoteld kregen, was een heerlijk ‘winters’ gerecht met diepe smaken en een goede saus. Aan groenten in dit menu geen gebrek: we kregen er ook nog gevulde minipaprika’s bij geserveerd.
Het dessert had nog een leuk verhaal: een leerling uit de keuken heeft de vrije hand gekregen het dessert voor deze avond op te zetten. Lekkere stukjes fruit, room, kaneelijs en een crème brûlée. Alleen dat laatste is al genoeg om mij te plezieren.

Eindoordeel? Hele dikke prima dus, een absolute aanrader om eens gezellig bij De Basis te gaan eten!

De Basis
Walstraat 15-17
7511 GE Enschede

 

Geplaatst in → Enschede, Hotspot, Review

0 comments on “De Basis”