Witlof Workshops | Food Love and Happiness
22 september 2017

Witlof Workshops, waar de kracht van alledaagse dingen centraal staat. Denk aan een heerlijk huisgemaakte taart, veldbloemetjes, een lang gedekte tafel en goed gezelschap. Dát spreekt mij wel aan! 

Vorige week was ik aanwezig bij de eerste workshop van Witlof Workshops, en jongens (ok dames), wat was het leuk! Het feit dat dit een gesponsord artikel is (want ja, dat is het) doet geen afbreuk aan mijn oprechte complimenten aan de dames van Witlof Workshops.

Terug naar m’n hometown Almelo (of all places, I know), waar Merette helemaal vanuit het “verre” westen is gesetteled met man en kind. Ze verteld in geuren en kleuren hoe die keuze, die voor velen toch wel lastig te begrijpen is, tot stand is gekomen. Zoals ieder ander begrijp je die keuze wel wanneer je haar prachtige woning, of beter gezegd terrein, bewondert. Een groot, karakteristieke woning (waar je via Airbnb overigens ook als gast kunt verblijven) pronkt voor op het terrein. Aan de tuin om de woning wordt nog gewerkt, maar de eerste fruitboom staat hier al charmant te zijn, en achter de woning staat de grote studio. Wauw, voor velen een absolute droom!

 

De studio is in één woord prachtig. Lucky us dat we hier een hele dag zullen vertoeven. Stiekem wil ik nu ook zo’n mooie donkere wand in huis, want dat blijkt toch wel een instant sfeermaker. Zo spontaan als deze wens is ontstaan, laat ik ‘em ook maar weer gaan.. de boyfriend ziet me aankomen nog geen jaar na onze laatste verbouwingstaferelen ? Bij aankomst worden we warm onthaald door het Witlof team Merette, Isis, Ilka en Patty. Is dat niet een beetje druk, denk je wellicht? In tegenstelling, blijkt gedurende de dag keer op keer. Niet alleen heeft iedereen haar eigen kennis (voor ons deelnemers extra waardevol),  het zorgt er ook voor dat de aandacht goed verdeeld kan worden tijdens de workshop. Dit geeft zó veel ruimte om vragen te stellen, samen eens te kijken naar instellingen op je camera en waarom iets nou juist wel of niet goed werkt. Daarnaast levert het een hele fijne dynamiek op, wat extra gezellig is.

De workshopdag (jazeker, het duurt een hele dag. Is dat niet lang denk je? Ja, best wel. Maar is dat ook leuk? Jazeker ?) begon met een stuk techniek. Heel fijn voor een newbie als ik. Ja, ik ben al jarenlang actief als foodblogger, maar al mijn foto’s maakte ik voorheen met mijn mobiele telefoon. Hier kom je gelukkig een heel eind mee, maar al heel lang was het tijd voor een upgrade. Spiegelreflexcamera gekocht, toen die nodige tijd nog om er mee te oefenen. Dát kon mooi deze zondag.

Die techniek dus…Diafragma, ISO en sluitertijd. Nu is elke camera verschillend, dus het komt vooral aan op het leren van je eigen camera, maar we hebben geoefend met het hoger en lager inzetten van de ISO. Vooral in situaties met minder licht kun je de ISO verhogen, maar dit kan ook weer ruis veroorzaken. Een leuke opdracht voor thuis dus om eens goed de verschillen te bekijken en te onderzoeken tot welke ISO waarde jouw camera nog mooie plaatjes schiet.

Sluitertijd bepaalt de duur waarin de lens open staat om het licht door te laten. Bij een lange sluitertijd kun je beweging in een foto vastleggen, wil je dit juist ‘bevriezen’ dan kies je voor een kortere sluitertijd.

Iets wat compleet nieuw voor me was (hé je bent een newbie of je bent het niet), is het diafragma, oftewel: de grootte van je lensopening. Diafragma wordt veel gebruikt om onderwerpen los te maken van de achtergrond, waardoor je meer focus krijgt op het onderwerp. Ook hier ga ik thuis lekker mee experimenteren: wat voor effect heeft verhoging en verlaging van het diafragma?

Naast het leren kennen van je eigen camera, zul je ook al snel merken dat je eigen stijl van fotografie alles bepalend is. Wanneer je de basis beheerst, blijft er nog veel over om mee te spelen en in te blijven ontwikkelen. Houd je bijv. van een hele lichte stijl van fotografie, met heldere en aanwezige kleuren? Of ga je meer voor sfeerbeelden en experimenteer je hierin ook met donker en schaduwen? De verschillende mogelijkheden hierin hebben we uitgebreid besproken bij het stukje nabewerking van de foto’s.

Na de echt technische kant stappen we over op de styling. Dit onderdeel is niet nieuw voor me, maar wél altijd inspirerend. Isis verteld over de meerwaarde van het vooraf bepalen van de sfeer die je wil overbrengen. Zo kies je ook van tevoren welke props je wil gebruiken en welke kleuren je in een foto terug wil zien. Natuurlijk speel je hier nog wat mee op het moment van fotograferen, maar vooraf bepalen en kaderen zorgt voor consistentie op foto’s voor je blog of website.

Het laatste – inhoudelijke – onderdeel van de workshop is een (vind ik) hele waardevolle: storytelling. Oftewel, het vastleggen van een verhaal in beeld. Hiervoor verplaatsen we ons naar het platteland. Hup in de auto naar Vriezenveen, waar we verwelkomd worden door Johanneke van de Greftenhoeve. In deze boerenwinkel worden eigengemaakte producten (zoals jam en bessensap) verkocht. De winkel is onderdeel van het fruitteeltbedrijf, en dat is ook precies waar we met de praktijk van de storytelling aan de slag gaan. Aan de hand van 2 opdrachten oefenen we om in een serie foto’s een totaalportret van de Greftenhoeve te maken. Daarnaast hebben we met één portretfoto een mede cursist in beeld gebracht. En denk nou niet dat een portretfoto niet meer is dan een opname van enkel het hoofd, je kan hier ook kiezen voor een speelsere aanpak, door bijvoorbeeld iemands handen te fotograferen wanneer deze heel kenmerkend voor iemand zijn. Ik heb deze opdracht uitgevoerd met de leuke Nadja van The Story Styler. Wellicht hebben wij de kaders wel héél ruim genomen, maar het fluffy panterjasje van deze ‘citygirl’ tussen de bessenstruiken, gaf voor ons precíes dat gevoel weer waarmee wij ons tussen de bessen bevonden.

And then there was food. Geloof me wanneer ik zeg dat de prachtig gedekte tafel op zichzelf al een reden is om deel te nemen aan deze workshop. Wát een prachtige setting, en wat heeft Patty zich uitgesloofd in de keuken. Ik weet als geen ander wat er allemaal komt kijken bij een etentje voor meerdere personen, dus petje af. We schoven aan, nadat we net een prachtig (en lekker) stuk bosbessentaart hadden gegeten (zonder moeite eet ik verder hoor 😉 ) voor een 3-gangen diner. Volledig passend bij het concept van Witlof Workshops, waar klein geluk niet in alleen in goed gezelschap zit, maar ook in goed en (h)eerlijk eten:

  • vooraf – mezze van Libanees brood met o.a. hummus, baba ganoush, gegrilde halloumi en tabouleh van bloemkool (het voorgerecht was mijn absolute favoriet)
  • hoofd – salades van wortel & gele rozijnen en aardappel met venkel en citroen, lamsgehaktbrood en groene linzen met rijst en gekarameliseerde uien
  • na – gekruide rijstepap, baklava met amandelen en gevulde appels uit de oven

Lieve Witlof-dames, héél erg bedankt voor deze inspirerende en leerzame dag. De passie straalt er van af bij jullie, dus die voorjaarsworkshop (2018) wordt vast en zeker weer een knaller!

 

| Foto 3 & 9 (in het veld) door The Story Styler |

Geplaatst in → Workshop

0 comments on “Witlof Workshops”