Tonijntostada met gebakken jalapeno’s, avocado en chipotlemayonaise | Food Love and Happiness
12 augustus 2017

Het Breddos Tacos kookboek ligt al enige tijd bij mij thuis, moet ik eerlijk bekennen. Het gerechtje wat ik als allereerst uitprobeerde uit dit boek, hadden jullie dan ook nog van me tegoed.
Ik mocht, om helemaal los te kunnen gaan uit dit boek, ook nog een tacopers uitproberen. Hartstikke leuk, want zo’n ding heb ik niet thuis en is dan zo toch weer mooi even iets wat ik van m’n foodie-bucketlist kan afstrepen. (mocht je overigens zelf geinteresseerd zijn in zo’n tacopers: Kookwinkel Oldenhof verkoopt ze voor E39,95)

De 1e indruk van het Tacos kookboek is goed: het boek is gevuld met het één na het andere lekkere gerecht. Stuk voor stuk van die gerechten waarbij je de heerlijke geur en zomerse vibes van zo’n truck langs de straat op vakantie al helemaal kunt voorstellen. Ze zijn niet allemaal even snel of gemakkelijk te maken, dat dan weer wel. Een boek voor de echte liefhebbers dus. De ingrediënten-lijsten kunnen ook aardig afschrikken, maar als je gewend bent vaker met deze smaken en ingrediënten te koken, zul je veel al wel in de voorraadkast hebben staan.

De taco pers is op zijn beurt enorm simpel in gebruik. Veel meer dan een ijzeren klem is het dan ook niet. Balletje deeg tussen de 2 bladen en gaan met die banaan. Ideaal om thuis te hebben als je met regelmaat tortilla’s op tafel zet.

Terug naar waar het om draait: taco’s! Niks lekkerder dan een goede taco op zijn tijd. Gevuld met heerlijk verse ingrediënten en smaken die knallen. Iets wat mij gelijk aansprak in dit boek, waren deze tostada’s: knapperige taco’s en in dit geval belegd met rauwe tonijn, gebakken jalapeno’s en een chipotlemayonaise.

Ik moet eerlijk toegeven: een gerechtje waarvoor je wel even uitgebreid de keuken in moet duiken. Voor die koks die graag zo snel mogelijk de keuken weer uit zijn, is dit recept dan wellicht wat minder geschikt. Maar: het resultaat mag er zijn, dus absoluut het proberen waard! Ook mijn conclusie voor de rest van het kookboek overigens;)

 

Recept – Tonijntostada’s

Ingrediënten
voor 4 pers

voor de tostada’s
160 gr masa harina meel van gedroogd tortilladeeg (online verkrijgbaar)
1/2 tl zout
100 ml heet water
1 tl raapzaadolie of gesmolten reuzel

voor de tonijn
500 gr tonijn (sashimikwaliteit), haaks op de draad gesneden in porties van ong. 60 gr
sap van 4 limoenen

voor de sojaglace
100 ml sojasaus
100 ml sake
100 ml mirin
100 gr kristalsuiker
2 tl maizena
1 el water

voor de jalapeno’s 
3 jalapeno’s, in fijne ringen gesneden
50 gr boter

voor de chipotlemayonaise
2 chipotles in adobo met 2 el saus
1 el water
2 grote eidooiers
1/2 tl dijonmosterd
1 tl witte wijnazijn
250 ml zonnebloemolie
snufje zeezout + peper

verder
1 avocado, in plakjes
1 el witte sesamzaadjes
1 limoen, in partjes

Bereiding
Dit recept voor tonijntostada vraagt enige voorbereiding. Maar breek je het recept op in onderdelen, dan is het toch vrij overzichtelijk en goed te doen.

We beginnen met de onderdelen die je al van tevoren klaar kunt maken en even opzij kunt zetten tot verder gebruik.

Begin met de tostada’s: meng de masa harina in een kom met het zout en roer het water er voorzichtig door. Kneed het deeg met de hand. Voeg de olie toe en kneed tot een soepel deeg.
Is het deeg te nat? Voeg wat extra masa harina toe. Is het deeg te droog en korrelig? Voeg wat extra water toe. Laat het deeg minstens 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

Verdeel het deeg nu in 25 gelijke balletjes. Snijd een diepvrieszakje in 2 helften, zodat je 2 vierkanten krijgt. Leg er 1 op een harde ondergrond, of op de onderkant van de tortillapers als je deze hebt. Leg er een deegballetje op en plaats het andere plasticje op het deeg.
Druk vervolgens stevig met je hand op het deeg, of gebruik een deegroller. Heb je een tortillapers, dan druk je de hendel naar beneden. De tortilla dient zo’n 12-15 cm te worden.
Verwijder het plastic en leg de tortilla apart. Ga zo door en leg steeds een stukje bakpapier tussen de tortilla’s.

Verhit een koekenpan met een dikke bodem. Bak de tortilla’s 1 minuut aan elke kant tot ze een beetje bol gaan staan. Je kunt ze ook roosteren in de oven tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.

Voor de chipotlemayonaise: meng de eidooiers, mosterd, azijn, zout en peper. Schenk de olie er geleidelijk bij, eerst druppelsgewijs en daarna in kleine scheutjes. Klop door voordat je het volgende scheutje toevoegt. Het resultaat moet een dikke, glanzende mayonaise zijn.
Meng nu de chipotles met het water en de adobosaus in een blender tot een gladde pasta. Voeg de mayonaise toe en mix op hoge snelheid goed door tot er een mooi gladde mayonaise ontstaat.

Voor de sojaglace: meng de sojasaus met de sake, mirin en suiker in een pan. Kook 3 minuten op middelhoog vuur. Meng de maizena met het water in een klein kommetje, voeg vervolgens aan de sojaglace toe en roer tot het geheel wat indikt. Haal van het vuur en zet apart tot verder gebruik.

Voor de jalapeno’s: doe de jalapeno’s in een pannetje samen met de boter en bak voor 5 minuten op laag vuur. Neem de pan van het vuur en zet apart.

Leg nu een aantal tostada’s klaar op elk bord. Verdeel er een beetje chipotlemayonaise over met een plakje avocado.

Doe de tonijn in een kom en schenk hier het limoensap over. Meng zodat alle tonijn bedekt is. Doop de plakjes tonijn nu in de sojaglace en verdeel ze over de tostada’s.

Verdeel er de jalapeno’s over, bestrooi met sesamzaad en knijp er nog een beetje limoensap over.

Geplaatst in → Cookbook review, Food, Lunch

1 comment on “Tonijntostada met gebakken jalapeno’s, avocado en chipotlemayonaise”

    Kayleigh
    12/08/2017

    Looks good Danielle! Ik ben gek op everything Jalapeno, deze combi ziet er heerlijk uit.