Cheesecake bites | Food Love and Happiness
26 juli 2017

Een cheesecake die niet enorm slecht voor je is!? Dat kan! Met deze zomerse twist. Cheesecake in een light jasje zeg maar…

Ik zag het recept voor vegan blueberry cheesecake squares bij Anne Travel Foodie voorbij komen. Zo simpel: een perfecte kleine snack voor de momenten dat het wel wat gezonder mag dus. De zoetstoffen in dit recept komen uit de dadels in de bodem, het fruit (ik verving de bosbessen door aardbeien en frambozen), een klein beetje maple syrup en vanille. Geen koekjes in de bodem, maar een slimme vervanger door het gebruik van noten en dadels. De fruitlaag krijgt zijn romige smaak door de geweekte cashewnoten.

Ik liep er alleen tegenaan dat mijn bodem niet sticky genoeg was met 4 dadels (zoals het origineel), dus ik voegde wat extra dadels toe. He, een dadeltje meer of minder…daar hoor je mij niet over klagen 😉

Ingrediënten

Bodem
100 gr notenmix (ongezouten)
8 dadels
1 el koekkruiden
1 tl vanille aroma

Fruitlaag
100 gr geweekte cashewnoten (ongezouten, geweekt in water voor tenminste 4 uur)
50 gr aardbeien
50 gr frambozen
1 el maple syrup
1 tl vanille aroma
2 el rijstmelk

Bereiding

Bodem
Mix alle ingredienten voor de bodem in een foodprocessor. Begin met de notenmix, koekkruiden en de vanille, voeg vervolgens de dadels toe.
Bekleed je bakvorm met een bakpapiertje (of gebruik zoals in het origineel van Anne een ijsblokjesmal) en verdeel hier de bodem over. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel en plaats in de vriezer tot verder gebruik.

Fruitlaag
Bereid ondertussen de cheesecake laag. In het originele recept voeg je het fruit pas aan het eind aan de helft van het cheesecakemengsel toe, zodat je eerst een mooi wit laagje over de bodem verdeelt, vervolgens de rest van het mengsel gemengd met het fruit, waardoor je eindigt met een mooi kleurige cheesecake laag. Helaas bleef mijn bodem (met toevoeging van de extra dadels voor de plakkerigheid) te kruimelig om hier een dun laagje over heen te verdelen. Oplossingsgericht te werk dan maar: direct al het fruit mixen in een food processor met de andere ingredienten voor de fruitlaag. Hierdoor heb je meer massa en dit betekent ook gemakkelijker verdelen.

Meng het mengsel goed door elkaar en verdeel dit nu voorzichtig over de bodem. Plaats in de vriezer om op te harden (dit duurt ongeveer een uur, afhankelijk van de dikte van je cheesecake bites. Je kunt ze met gemak langer in de vriezer bewaren: haal ze dan voor het serveren even uit de vriezer om iets zachter te laten worden.

Dankjewel Anne voor de snack-inspiratie! Ik heb meer lekkers op je website gezien dus ik kom zeker een keer terug!

5 comments on “Cheesecake bites”

  26/07/2017

  Wow, alleen bij het zien van die schitterende foto’s loopt het water me al in de mond! M’n dochter en ik zijn gek op cheesecake, deze bites staan hoog op onze to-bake-list!

  Reply:

  26/07/2017

  Wat leuk om te horen! Tag me als je eventueel een foto’tje plaatst ergens zodra jullie ze gemaakt hebben, vind ik erg leuk =)


  26/07/2017

  Wat leuk dat ik je heb geïnspireerd! Had je van die grote medjool dadels gebruikt? Want die zijn een stuk plakkeriger dan gewone dadels 🙂 En anders heb je inderdaad een goede oplossing gevonden in wat extra dadels toevoegen. Een theelepel kokosolie doet trouwens ook wonderen!

  Reply:

  26/07/2017

  Nee ik had inderdaad de kleinere, vandaar dat ik direct al het idee had er meer te moeten toevoegen. Is uiteindelijk helemaal goed gekomen! Dankjewel =)


  Lillian
  05/08/2017

  Light jasje? Besef je je dat dit hele receptje van je samen goed is voor zo’n 1600 calorieën? Ik heb geen enkel idee hoeveel bites je hieruit wil halen maar het zullen er heel wat moeten zijn om ‘light’ te zijn.. noem het anders bites met meer voedingsstoffen dan de normale cheesecake en goede vetten oid dan light