Frambozen-cranberry taartje | Food Love and Happiness
18 december 2016

img_0601-2 no-rules-christmas-cover-foto Hoi, wij zijn Danielle (Food Love and Happiness) en Nelly (Brown Girl Decor Blog) welkom bij onze #NORULESCHRISTMAS serie. We gaan de komende 4 weken elke week een feestelijk recept en een leuk DIY project met je delen. Waarom de naam no rules Christmas? Nou, we gaan lekker tegen de regels in van de traditionele kerstdiner en beginnen gelijk bij het toetje.

Dit is echt zo’n taartje waarbij het niet gaat om perfectie: hoe meer de rode vruchtensaus overloopt tijdens de gaartijd in de oven, hoe lekkerder het taartje wordt. Hoe meer het deeg ‘slordig’ aan de randjes is, hoe lekkerder die krokante stukjes deeg worden. Fijn, zo’n gerechtje toch? 😉

De frambozen en cranberries gaan geweldig samen. Nou ben ik sowieso een groot liefhebber van rood fruit, maar de combinatie van deze 2 friszure en mooie vruchten, verstopt onder het dekseltje van zelfgemaakt deeg… ik houd er van. Een soort ‘upside down’ taartje, waarbij het deeg bovenop zit, en de vruchten met hun lekkere sausje onderop. Serveren in kommetjes of op een diep bordje dus, of je moet de (lekkere) knoeiboel geen probleem vinden.

Ingrediënten

deeg

160 gr bloem
120 gr roomboter
100 gr roomkaas, naturel
snufje zout
1 tl suiker

vulling
500 gr frambozen
250 gr cranberries
6 el suiker
merg van 1 vanillestokje
1/2 tl kaneel
1 ei
1 el maizena
evt: lekker met vanilleijs

Bereiding
Begin met het deeg: meng hiervoor alle ingrediënten voor het deeg door elkaar. Kneed met de hand tot een soepel deeg, of gebruik een keukenmachine tot er een soepel deeg ontstaat. Bekleed de werkbank met een beetje bloem en rol hierop het deeg uit tot een grote cirkel (net iets groter dan je ronde ovenschaal), tot een dikte van zo’n 1 cm. Bekleed met plasticfolie en plaats in de koelkast voor 30 minuten.

Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast. Verwarm nu de oven voor op 190 graden Celsius.

Voor de vulling pureer je een kwart van de frambozen en een kwart van de cranberries. Voeg aan de vruchtenpuree de suiker, merg van het vanillestokje, de kaneel en maizena toe. Roer het geheel door en giet in de ovenschaal die je straks gaat gebruiken. Voeg hier het overgebleven fruit aan toe en roer goed door.
Bekleed de ovenschaal met het deeg. Klop het ei los en bekwast het deeg met een laagje ei. Strooi er een klein beetje suiker over, zodat je straks een mooi knapperig, zoet laagje deeg overhoudt.

Snijd, indien gewenst, een kruisje in het midden van het deeg. Hier kan straks iets van de hitte en stoom uit, en eerlijk gezegd ziet het er ook nog eens lekker en mooi uit, dat inkijkje in de rode binnenkant.

Plaats het taartje in de oven en bak deze in 30 minuten gaar. De bovenkant moet mooi goudbruin zijn. Overlopende vulling is niet erg, zelfs gewenst! (een bakpapiertje onder de ovenschaal kan handig zijn, om extra schoonmaakwerk te voorkomen 😉 ).

Lekker met een bol vanille ijs, als zoete tegenhanger voor de friszure frambozen en cranberries.

img_0590-1 Benieuwd hoe Nelly deze week de regels breekt met #noruleschristmas? Klik hier voor haar DIY voor de aankleding van een moderne, feestelijke kersttafel.

Samen is leuker dan alleen! Ben jij ook een enthousiaste ondernemer, en lijkt het je leuk een creatieve samenwerking aan te gaan? Mail Danielle of Nelly onder vermelding van #togetherisbetter . Ons enthousiasme is groot en de mogelijkheden eindeloos!

* foto #2, 3 & 5 door Nelly

0 comments on “Frambozen-cranberry taartje”