ETN Saladebar | Food Love and Happiness
16 december 2016

img_0806-1
etn-2 img_0823-1 Enschede is weer een mooi plekje rijker: ETN Saladebar in hartje centrum. En stiekem maakt mij dit een beetje trots. Trots op ‘mijn’ stadje, die toch echt steeds leuker wordt. Trots op de regio (Twente), waar we – voor al die mensen die nooit een stap verder hebben gezet richting het oosten dan Deventer – toch echt meer hebben dan alleen maar koeien 😉

Enschede groeit en wordt steeds leuker. Leuker door al die inspirerende, creatieve ondernemers, die keer op keer met mooie concepten komen. Toevallig (of juist niet?) allemaal vrouwen, Powervrouwen zoals Wendy de Wit ze noemt. Vrouwen die gaan voor waar ze in geloven, gaan voor dátgene waar ze echt gelukkig van worden.
Lieve Joni is zo’n voorbeeld: al een aantal jaar zet zij ‘zomaar even’ (petje af Joni, voor al dat harde werk) de Local Sunday Market neer. Inmiddels is de Local Sunday Market volwassen geworden en heet zij nu Local Treasures en heeft ze (de markt, maar zeker ook Joni) afgelopen weekend 2 (!) dagen staan shinen in een prachtige fabriekshal in Hengelo. Of wat dacht je van Yvette, die met Vettt een geweldig concept neerzet, met als ik de hippe papa’s en mama’s mag geloven, écht goede tips voor uitjes en activiteiten met de kids. Haar Vettt Winterspecial ligt as we speak bij de drukker, waar overigens ook nog een heel leuk receptje van Food Love and Happiness in staat, maar daarover later meer.

Dít zijn de personen die mij inspireren. Inspireren om te gaan voor wat ik wil, te doen wat ik echt leuk vind en vooral ook gewoon te durven. De grap is: tijdens de Powervrouwen events waar ik geweest ben, ontdekken we keer op keer dat we vaak allen door dezelfde onzekerheden tegen gehouden worden. Tijdens de Powervrouw workshop afgelopen maand (zie deze blogpost), ontmoette ik ook Lotta voor het eerst. Achter de schermen waren wij al met elkaar aan het kletsen over de opening van haar nieuwe saladebar en de aandacht die ik hieraan wilde geven op Food Love and Happiness.
Lotta vertelde ons als startende ondernemer over haar ervaringen tot dusver (lees hier mijn interview met Lotta). Over hoe het idee voor een saladebar ontstaan is, hoe ze hard gewerkt heeft aan haar crowdfunding campagne en wat hiervan de voor en nadelen zijn. Hoe  die saladebar er uit moest gaan zien. En gelukkig (want yay for food) had ze ook een heleboel lekkers mee voor de lunch. Dat voorproefje beloofde al veel goeds.

En daar stond op de openingsdag opeens een prachtige saladabar. Op een hoekje van Enschede waar je niet omheen kunt. Ik was er aan het einde van de dag: ondernemers uit de straat lopen nog even binnen om Lotta te verwelkomen en benoemen hoe blij ze zijn met deze aanwinst voor de straat. Een groepje mensen staat net op het punt te vertrekken na lekker een hapje te hebben gegeten en Lotta heeft op deze manier alle tijd om even te kletsen over die 1e dag. Er waren gezellig veel klanten geweest en de complimenten waren over the top (dik verdiend naar mijn mening). Ik kon lekker m’n gang gaan met het schieten van wat foto’s terwijl Lotta iets lekkers voor me klaarmaakte om te proeven.

img_0807-1 etn-3 img_0815-1 De saladebar geeft je meerdere opties: je kunt binnen plaats nemen om een hapje te eten, maar heel gemakkelijk kun je ook een salade to go bestellen (welke je in een goed stevig, ecologisch verantwoord bakje mee krijgt). Natuurlijk zou ik ik niet zijn, als ik niet ging voor het beste van beide werelden: gezellig bijkletsen met iets lekkers en de leftovers mee naar huis voor de lunch de volgende dag.

Er staan een aantal door Lotta samengestelde salades op het menu (bijvoorbeeld de geitenkaassalade of het Twents kippetje), en je kunt voor je eigen samenstelling gaan: je kiest een basis, topping, dressing en als je wilt nog allerlei lekkere aanvullingen. Er staat ook altijd een lekker soepje op het menu, en ook voor een stukje quiche, lekkere sapjes of een goede brownie ben je hier aan het juiste adres. Probeer ook vooral de hummus, dat is een topper!

Ik ging voor de geitenkaassalade met linzen (met een kleine twist door Lotta) en de groentenquiche. ‘Even proeven’ en de rest mee naar huis was de bedoeling, maar voordat ik het doorhad was ik al bijna door de helft van mijn salade en quiche heen. Heerlijk! Een simpele salade maken kunnen we allemaal, iets gezonds in elkaar flansen ook wel, maar laten we eerlijk zijn: toveren in de keuken na een lange werkdag én dan ook nog iets gezonds en heel smaakvols op tafel zetten? Dat is soms wat teveel gevraagd. De dressings maken naar mijn mening de salade, en deze zijn hier bij ETN simpelweg goed. Lekker om bijvoorbeeld ook eens voor iets te gaan wat je zelf minder snel klaar zou maken: in mijn geval de linzen. Ik heb heerlijk genoten! De volgende werkdag opnieuw 😉

Met mijn werk op loopafstand van de saladebar ben ik van één ding overtuigd: hier gaat m’n lunch en lekker gezonde maaltijd vaker vandaan komen.

img_0820-1 etn-1 ETN Saladebar
Haverstraatpassage 26
7511 EW Enschede

2 comments on “ETN Saladebar”

    16/12/2016

    Wat leuk om te lezen en wat een mooi en lief compliment ?. En helemaal eens, Enschede wordt steeds leuker!!!

    Reply:

    18/12/2016

    Helemaal verdiend =)