Zoetzure kip | Food Love and Happiness
9 juli 2016

2 De Aziatische keuken is er één om te meesteren. Voor mij persoonlijk mijn favoriete keuken, en tegelijkertijd de lastigste om uit te bereiden. Beheersing van de juiste technieken en smaken zijn belangrijk, anders is het resultaat het altijd net niet. Met als gevolg dat je voor de écht lekkere gerechten buitenshuis moet zijn.

Maar, deze zoetzure kip gaat in de smaak vallen, gegarandeerd! De smaakmakers zijn heel toegankelijk, prima verkrijgbaar en de juiste balans is makkelijk gevonden. Een gemakkelijk gerecht waarbij eigenlijk de enige moeite zit in het frituren van de kip. Geloof me, die kleine moeite wil je nemen.

Ingrediënten
voor 4 personen

800 gr kipfilet
120 gr maizena
3 eieren
zout
zwarte peper
1 gele paprika
1 oranje paprika
3 bosui
klein handjevol sesamzaad
4 cupjes witte rijst
75 ml zonnebloemolie

voor de saus
200 gr suiker
180 ml appelcider azijn
6 el ketchup
1,5 el sojasaus
1,5 tl knoflookpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Snijd de kipfilet in stukjes. Bestrooi met zout en zwarte peper.

Zet de maizena in een ondiepe kom klaar. Klop de eieren los in een kommetje en zet klaar naast de maizena. Verhit ondertussen op middelhoog vuur de zonnebloemolie in een diep pannetje (zodat je hier in gedeelten goed de kip stukjes in kunt frituren). Controleer of je olie heet genoeg is door er (voorzichtig) één druppeltje water in te gooien: gaat de olie bubbelen, dan is deze heet genoeg.Zet een ovenschaal klaar en maak in porties de kip klaar: haal de kip stukjes eerst door de maizena (klop overtollige maizena af), en vervolgens door het ei. Frituur de kip tot deze een mooi knapperig, goudbruin laagje heeft. De kip hoeft niet gaar te zijn, dit gebeurd straks in de oven. Het gaar nu enkel om de kleur. Plaats de kip in de ovenschaal tot verder gebruik.

Heb je alle kip stukjes klaar? Maak dan de saus: voeg de suiker bij de appelcider azijn, soja saus, ketchup en knoflookpoeder. Roer goed door tot het geheel goed gemengd is (de suikerkorrels lossen niet op) en giet over de kip. Plaats de ovenschaal in de oven en bak de kip in 1 uur gaar. Roer om de 15 minuten even door, zodat de saus mooi over de kip verdeeld blijft.

Snijd nu de gele en oranje paprika in kleine stukjes, en voeg de paprika op de helft van de baktijd toe aan de kip. Snijd de bosui in dunne ringetjes en zet de rijst op: 1 kopje rijst per persoon.

Verdeel de rijst over de borden, schep hier de zoetzure kip met paprika en lekker wat saus over heen. Maak af met verse bosui en wat sesamzaad.

11 1

Geplaatst in → Aziatisch, Food, Hoofdgerechten

1 comment on “Zoetzure kip”

    17/07/2016

    Wat een heerlijk recept. Ga hem op Pinterest opslaan!