Krokante (crushed) aardappeltjes | Food Love and Happiness
31 maart 2016

Zal het aan mijn Hollandse roots liggen dat ik zo gek ben op aardappels en kaas? Ok, eerlijk is eerlijk: van de Hollandse gekookte aardappel wordt ik niet warm. Maar alle andere varianten: geroosterd, gebakken, gepureerd…heerlijk. Aardappel in combinatie met kaas? Nog lekkerder! En zie hier het ontstaan van dit recept.

Een heerlijk gerechtje, en eens wat anders dan de gekookte, gebakken of gepureerde aardappel. Ook een heerlijk bijgerecht tijdens een groot (feest)maal, of – durf ik het al te zeggen – voor bij de barbecue.

IMG_7432-1024x768 Ingrediënten
500 gr krieltjes of Roseval aardappeltjes
75-100 gr geraspte kaas naar keuze*
handjevol verse peterselie
2 teentjes knoflook
4 el olijfolie

* ik gebruikte oude kaas. Jong, jong belegen of bijvoorbeeld Parmezaanse kaas is ook mogelijk

Bereiding
Was de aardappeltjes (schil ze niet). Kook ze beetgaar en giet af.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Bekleed een bakplaat met een velletje bakpapier, of vet een ovenschaal een klein beetje in. Verdeel hier de aardappelen over en prak ze met een vork kapot. Je wil de aardappelen niet volledig pletten, maar wel voldoende uit elkaar breken zodat dat straks een lekker knapperig korstje vormt.

Snijd de knoflook fijn (of gebruik een knoflookpers) en meng dit met de olijfolie. Bestrijk de bovenkant (met behulp van een kwastje) van de aardappelen nu met wat van de knoflookolie. Verdeel er de geraspte kaas en fijngesneden peterselie overheen.

Plaats in de oven en bak tot de kaas mooi goudbruin gesmolten is (plusminus 5 minuten).

FullSizeRender-67-768x1024

2 comments on “Krokante (crushed) aardappeltjes”

    31/03/2016

    Ohhhh dat ziet er goed uit! Leuk idee, weer eens wat anders. Lekker ook met die gesmolten kaas! Altijd goed.


    31/03/2016

    Oh dit is zo lekker! En herkenbaar, gekookte aardappels vind ik maar mehh maar gebakken of uit de oven: jum!