The Dumpling Sisters + recept gefrituurde kiplolly’s | Food Love and Happiness
7 februari 2016

FullSizeRender (56)

FullSizeRender (76) De Chinese keuken.. voor velen, (waaronder mijzelf) nog vrij onbekend. Ik ben gek op de Aziatische keuken, maar de specifiek Chinese roots in gerechten zijn mij nog vrij onbekend. Japans is het vertrouwde terrein, maar er is zo veel meer dan dat. Tijd om me daar in te verdiepen!

The Dumpling Sisters zijn precies om deze reden, die onbekendheid met de Chinese keuken, een foodblog begonnen, om mensen kennis te kunnen laten maken met klassiek Chinese gerechten. De blog is goed gaan lopen en nu is hier hun eerste boek (yay!). En wat een boek ook: leuk en modern vormgegeven, lekker veel foodfoto’s (ik heb graag een foto bij een recept) en bovenal heerlijke gerechten.

Lees verder voor een kijkje in het boek, en oh, ik geef ik al één recept uit het boek prijs: het recept voor krokant gefrituurde kiplolly’s.

The Dumpling Sisters
Amie en Julie nemen je eerst mee naar het ontstaan van het boek en hun passie voor koken, waarna je uitgebreid uitleg krijgt over de verschillende vormen van mondgevoel die je kunt ervaren bij de Chinese keuken en er worden allerlei handige tips en trics gegeven.

Het boek is opgedeeld in 7 verschillende hoofdstukken, welke de gerechten in overzichtelijke wijze verdelen. Het boek wordt afgesloten met de hoofdstukken basisrecepten (met een basisrecept voor bouillon en jasmijnrijst), ingrediënten en winkels en websites, waarin je aanvullend nog een stukje uitleg vind.

Yum cha
De Kantonese eettraditie waarvan de naam letterlijk ‘theedrink’ betekent. Het is te vergelijken met het eten van de Spaanse tapas of Engelse high tea.
Van garnalendumplings tot zijdezachte congee, en van gestoomde varkensbapao’s tot de prachtige shanghai soepdumplings.

FullSizeRender (72) Chineasy
Het alternatief voor afhaalgerechten, met stuk voor stuk makkelijke gerechten waarbij je je bord wil aflikken.
Van zalm met Chinese bieslook tot rundvlees met zwarte bonen en chili (zie foto), en van glanzende kip met cashewnoten tot aan kip met rijst uit te pan.

FullSizeRender (73) FullSizeRender (75)
Om te delen
Gezelligheid volgens Kantonese wijze: een tafel vol gerechten om te delen; iedereen gaat met zijn eetstokjes van het ene naar het andere gerecht.
De gerechten in dit hoofdstuk zijn gegroepeerd op basis van het hoofdingrediënt (soepen, eieren en tofu, vis en zeevruchten, gevogelte, vlees, groenten), zodat je zelf gemakkelijk kunt selecteren en combineren.
Van hete zure soep tot aan geblancheerde garnalen met knoflook-sojadipsaus (zie foto), en van gestoomde vis (zie foto) tot aan buikspek met lente-ui en zoete sojasaus.

Noedels
Chinezen beschouwen noedels als geluksbrengers, want lange slierten noedels staan symbool voor een lang leven.
Van een supersnelle noedel-kippensoep tot een wonton-noedelsoep, en van ontbijtnoedels tot aan gefrituurde noedels.

Feestmaaltijden
Een Kantonees feestmaal is overvloedig, de gerechten kosten doorgaans wat meer werk, maar zien er stuk voor stuk overheerlijk uit! Van knapperig buikspek op moeders wijze tot varkensvlees char siu, en van krab met lente-uit, gember en knoflook tot aan goudgele knoflookribbetjes (zie foto). De kiplolly’s (zie recept onder) behoren ook tot een van de gerechten uit het hoofdstuk Feestmaaltijden.  

Chinees gebak
Bij de Chinese keuken denk je misschien niet gelijk aan gebak en desserts, maar deze spelen toch een belangrijke rol. Van cakejes met lycheeroom tot ananasbroodjes, en van pandancake tot aan tijgercake.

Zoetigheden
Een mooie aanvulling op het voorgaande hoofdstuk Chinees gebak, met kleefrijstdumplings, gefrituurd ijs, kokosijs met sesamzaad en gembermelkpudding.

coll ds 1 coll ds 3
| The Dumplings Sisters | 
Aantal pagina’s: 272
Prijs: 29,95 (te koop via Amazon)

Gefrituurde kiplolly’s

Over naar het recept! Ik review een kookboek namelijk ook graag aan de hand van een recept.. daadwerkelijk de keuken in duiken en het boek uitproberen. Ik bladerde een beetje door het boek en kwam al snel uit op de Chinese gefrituurde kiplolly’s. Kleine kipkluifjes (die je zelf nog even ‘frenched’) met een krokant jasje, die je gelijk na het frituren in de lekker kruidig gebakken bosui en rode peper legt. Een beetje witte rijst en heel fijn gesneden ijsbergsla er bij, en klaar.
Deze kiplolly’s maakten bij mij onderdeel uit van het kerstbuffet wat ik voor kerstavond bereidde. Inmiddels heb ik het gerecht al nog een keer gemaakt, maar dan in de snelle en gemakkelijkere variant: kipfilet in plaats van kippenpootjes. De kipfilet sneed ik in middelgrote stukken, verder volg je gewoon onderstaand recept. Dit pakte prima uit! Ook deze kipstukjes waren lekker krokant van buiten, sappig van binnen.

FullSizeRender (14)2 Ingrediënten
voor 4 personen

6 kippenvleugels, de tippen verwijderd, de twee delen losgemaakt
plantaardige olie, om te frituren
zout, om te bestrooien

voor de marinade
1/2 tl zout
1/4 tl lichte sojasaus
2 snufjes gemalen witte peper
2 teentjes knoflook

voor de korst
80 gr maizena
1/4 tl chilipoeder
1 snufje zout
2 snufjes witte peper

voor erbij
2 tl plantaardige olie
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 tl geplette Sichuanpeperkorrels of zwarte peperkorrels
3 lente-uien, in ringetjes
1 rode Spaanse peper, de zaadlijsten verwijderd en in ringetjes
1/4 tl zout

Bereiding
Verwerk eerst de kip tot lolly’s. Neem het boutje, pak het vast aan de kant met het vlees en snijd met een scherp mes voorzichtig het vel rond het botje weg. Houd dan het botje bij het uiteinde van het botje vast en houd het in een hoek van 45 graden tegen een snijplank. Zet het mes tegen het botje en duw het vlees naar beneden. Draai het boutje rond, zodat je het vlees rondom naar beneden kunt duwen. Herhaal met alle boutjes.
Neem dan het platte deel van de kip vleugels. Schraap het vel aan de smalle kant weg en snijd dan de twee botjes los van elkaar. Neem een van de botjes bij het uiteinde vast en duw het vlees naar beneden, zoals bij de boutjes. Duw ook het vlees tussen de twee botjes naar beneden. Als al het vlees naar beneden is geduwd, verwijder je een van de botjes. Neem het botje stevig vast, zet het mes op het gewricht tussen de botjes en snijd het ene botje los. Herhaal met alle platte delen van de vleugel.

Leg de kiplolly’s in een grote kom en voeg de ingredienten voor de marinade toe. Wrijf de marinade met je handen in de kip. Dek af en zet minstens 30 minuten koel weg.

Vul een diepe pan voor 2/3e met plantaardige olie en verhit op middelhoog vuur. Als je een frituurpan gebruikt, verhit je de olie tot 180 graden Celsius. Test of de olie heet genoeg is door een beetje maizena met een beetje water te mengen en het voorzichtig in de olie te laten vallen. De olie moet bruisen maar het mengsel mag niet direct bruin worden.

Meng de ingredienten voor de korst in een grote kom. Bereid de lolly’s een voor een. Breng het mengsel voor de korst met je vingers aan op het vlees, maar niet op de kale botjes.
Frituur de kip in porties. Frituur 1 minuut en laat even rusten op een rooster. Frituur daarna elke portie nog 3 tot 4 minuten tot de kip goudbruin en knapperig is. Laat enkele minuten uitlekken op een rooster.

Verhit ondertussen de olie in een wok op middelhoog vuur, voeg de knoflook, peperkorrels, lente-ui, rode peper en het zout toe en bak ongeveer 15 seconden, tot alles een heerlijke geur verspreidt. Voeg de gefrituurde kiplolly’s toe en roerbak snel 1 minuut, zodat de kip is bedekt met de olie en de smaakmakers (het maakt niet uit als deze niet aan de kip blijven hangen). Bestrooi net voor het serveren met extra zout.

Meer gefrituurde kip? De lieve dames Vanessa en PJ bedachten de Foodblog Challenge, waarvan #2 nu online staat: Korean Fried Chicken. Twee verschillende takes on de Koreaanse gefrituurde kip, en beiden maken mij in ieder geval erg nieuwsgierig! Klik ff op de links voor de versie van Culinessa, en die van Nombelina (en ik zou zeggen: go support en start cooking!).

1 comment on “The Dumpling Sisters + recept gefrituurde kiplolly’s”

    14/02/2017

    Mmm, lijkt me heerlijk! Gefrituurde kip blijft altijd een aanrader