Krokante garnalen met gefrituurde knoflook en witte rijst | Food Love and Happiness
10 december 2015

DSC09538

Garnalen, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Hoe groter hoe beter (ja, dat gaat in dit geval zeker op), en hoe meer ik moet pellen, hoe lekkerder ik ze vind. Combineer deze favoriet met gefrituurde knoflook en witte rijst, en wat mij betreft heb je dan ‘heaven on a plate’. Een gerecht wat lekker eens anders dan anders is, maar eigenlijk heel gemakkelijk in bereiding.

Ingrediënten
voor 2 personen:

400 gr garnalen, ongepeld
6 gedroogde chilipepers
5 bosuitjes
rasp van 1 limoen
1 el vissaus
snuf witte + zwarte peper
2 el bloem

3 hele knoflookbollen, gepeld
olie, om te frituren
snufje zout

Bereiding
Hak de gepelde knoflook in een keukenmachine fijn. Zet ondertussen een pannetje met olie op laag vuur. Frituur de knoflook (desgewenst in porties) tot deze een héél licht goudbruine kleur krijgt. Houd de knoflook met een lepel/schuimspaan in beweging. Laat de knoflook absoluut niet teveel kleur krijgen. Als knoflook te donker wordt, wordt deze bitter. Verwijder de knoflook met een schuimspaan uit de pan en laat deze uitlekken op wat keukenpapier.

Snijd de gedroogde chilipepers fijn. Was de bosui en snijd deze in stukken van ongeveer 3-4 cm.

Meng nu de gefrituurde knoflook met een flinke snuf witte en zwarte peper en de rasp van 1 limoen. Zet apart tot verder gebruik.

Was de garnalen, knip de ruggetjes open en maak deze goed schoon, en knip er desgewenst de pootjes van af. Bestrooi de garnalen nu met een licht laagje bloem. Klop overtollig bloem af.

Zet een wok op hoog vuur. Als het op wokken aankomt, geldt: hoe heter, hoe beter. Wees niet bang om je wok goed te verhitten. Alleen op deze manier krijg je dat lekkere resultaat: maximale smaak, uitstekende bereiding van de ingrediënten, een smaakvol en sappig eindresultaat. Wok je iets te lang, of staat het vuur te zacht, dan duurt het proces van het garen te lang: je eindresultaat zal altijd minder worden.
Ik gebruik altijd mijn enorme klassieke rvs wok met 2 handvatten, één van de pannen waar ik enorm trots op ben. Door het hete wokken bevat de pan verkleuringen die ik er nooit meer af ga krijgen, maar dat mag, daar is ie voor bedoelt. Ik kocht de mijne voor een kleine €100 bij de Bijenkorf. Maar hier vind je ook een aantal goede woks, voor een iets scherpere prijs (ik adviseer die met 2 handvatten, dat kookt zo lekker als je in grote hoeveelheden staat te wokken).

Verhit 3 el olie in de pan en wok de garnalen eerst krokant aan één kant. Draai ze allemaal om en wok ook deze kant krokant. Voeg nu de bosui en de vissaus toe, tot de bosui ook iets zachter is geworden. Zet het vuur uit en voeg de krokante knoflook toe. Hussel alles goed door en serveer direct. Lekker met witte rijst.

Geïnspireerd door het recept van Lady and Pups.

Geplaatst in → Aziatisch, Food, Hoofdgerechten

2 comments on “Krokante garnalen met gefrituurde knoflook en witte rijst”

    11/12/2015

    Oooh, heel lekker! Maar ik heb liever gamba-formaat hoor. Ik vind dat pellen maar niets haha!

    Reply:

    16/12/2015

    haha kan ik me best voorstellen hoor! Ook lekker (alle garnalen zijn lekker)!