Miljuschka’s Food Trucks | Food Love and Happiness
12 oktober 2015

Foodtrucks_omslag_def.indd

Hoewel ik eerlijk moet bekennen geen fan te zijn van Miljuschka Witzenhausen, was ik blij verrast en toch wel nieuwsgierig toen ik hoorde over haar eerste kookboek Miljuschka’s Food Trucks – De lekkerste streetfoodgerechten voor thuis -.

Er is iets met streetfood, iets magisch bijna. Er is iets wat ons (mij zeker) trekt aan streetfood. Gedurfde gerechten, bomvol smaak. Ga ik in het buitenland op vakantie, dan garandeer ik je wanneer ik terugdenk aan wat ik écht lekker vond, ongetwijfeld dat ene broodje of die shake bij dieene foodtruck naar boven komt. Al schrijvende denk ik alweer terug aan die heerlijke arepas met krab of die zuurzakshake op Curacao.
Streetfood betekent in mijn ogen locals, die wéten waar de inwoners van houden. Gewoon één of twee gerechten per food truck, keer op keer gemaakt en steeds verder geperfectioneerd. Streetfood vertaald in een 24Kitchen kookboek kan dan ook niet anders betekenen dan heerlijke gerechten, in een gemakkelijk jasje. Ik ben in ieder geval heel benieuwd, wat jullie?

Het boek is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:

 • Food Truck Facts
 • Vlees – met o.a. de Low&Slow Brisket; Pulled Pork; Pad Thai met kip; Steaksandwich; Biscuits and Gravy, en hoe kan het ook anders: de ultieme New Yorkse Hotdog
 • Vis – met o.a. Lobster Rolls; Mexicaanse Ceviche en Taco’s met rauwe coquilles
 • Vega – met o.a. een superfood taco; Dhalkroketten; Bietfriet en Zuid Amerikaanse Pupusas
 • Voor erbij – Erbij maar niet minder belangrijk! Gekaramelliseerde uien; zoetzure rode ui; mangosalsa; chipotlemayonaise
 • Zoet & Drinks – met o.a. Deep Fried Oreo’s (oh my, konden Oreo’s nóg slechter?); Bojo cheesecake; Wicked Wafels; Frisse Korianderlimonade; Surinaams schaafijs

Man oh man, wat een lekkers. Het één “wat” ongezonder dan de ander, maar hé, zo af en toe genieten moet en mag toch? Ik ben positief verrast: het boek is gevuld met een aantal goede klassiekers, maar ook zeker een aantal minder bekende gerechten. Absoluut voor ieder wat wils, en ik denk ook een leuk boek voor de man die ook graag achter de potten en pannen staat. Al bladerend in het boek wilde ik gelijk aan de slag (dat is een goed teken), en dook de keuken in voor een echte klassieker: de échte grilled cheese sandwich. De tosti, maar dan op z’n Amerikaans: gesmolten boter, twee soorten kaas, bacon en gekaramelliseerde ui. Het ziet er misschien uit als een gewone tosti, geloof me: de smaak is ongelofelijk! Het recept krijg je van mij:


De échte grilled cheese sandwich

DSC09510 DSC09511 Ingrediënten
voor 1 persoon

2 sneetjes (boeren)brood
2 plakken bacon
2 plakken jonge cheddar
30 gr blauwe kaas
boter

Gekaramelliseerde ui:
4 uien
50 ml balsamicoazijn
50 gr bruine suiker
1 el plantaardige olie
1 el boter
2 tl zout
1 tl versgemalen zwarte peper
100 ml water

Bereiding
Bak de bacon krokant in een koekenpan en laat ze uitlekken op wat keuken papier.

Karamelliseer de ui: Pel de uien, snijd ze in grove halve ringen. Bak de ui circa 15 minuten op laag vuur in olie en boter met het zout en peper. Voeg daarna het water, de balsamicoazijn en bruine suiker toe. Laat nog circa 40 minuten op laag vuur door pruttelen en roer af en toe door.

Smelt wat boter in een kommetje in de magnetron. Besmeer het brood met de gesmolten boter. Leg de plakken cheddar op het brood, leg daarop de bacon en in het midden de blauwe kaas en gekaramelliseerde ui. Dek af met de andere boterham.

Gril de sandwich in een tosti-ijzer of in een pan (in dit geval keer je de sandwich halverwege). Bestrijk daarna nogmaals met een beetje boter.

Miljuschka’s Food Trucks vind je nu in de winkel voor €19.95, of online.

Geplaatst in → Food, Lazy food, Lunch, Review, Snack

4 comments on “Miljuschka’s Food Trucks”

  13/10/2015

  Wauw! Ik zag het programma laatst ook en werd enthousiast van de ‘truckverhalen’, mede doordat ik in juni zelf op een festival stond met een kraam. De sfeer bij foodtrucks vind ik altijd zo leuk, anders als in veel restaurants. Dit recept ziet er goed uit, misschien dat ik het boek ook maar eens ga kopen.. 🙂

  Reply:

  14/10/2015

  Wat leuk zeg! Met wat voor Truck heb jij op het festival gestaan? En absoluut, een aanrader voor jou dan dit boek! =)

  Reply:

  19/10/2015

  Ik stond met een pasta tentje op de Culinaire Verleiding in Groningen. Het was geen échte truck, het was m’n eerste keer dus om meteen een truck aan te schaffen.. Mijn oom heeft van pallets een heel kraam gemaakt en ik had nog wat marktdoeken gehuurd en een koelwagen. Echt superleuk om te doen, als je er meer over wilt weten staat het op m’n blog.. 😉

  Reply:

  20/10/2015

  Oh super leuk zeg! Ik ga zeker even een kijkje nemen!