Japanse gebakken rijst met bosui en tuinerwten

0
3116
rijst

Er zijn van die recepten die je al jarenlang gebruikt, de “go-to” gerechten. Dit is er één van mij. Keer en keer komt deze op tafel. Enorm simpel, maar soms gaat er niets boven een simpel bordje gebakken rijst.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 2 cupjes rijst (320 gr)
  • 4 eieren
  • 5 bosui
  • 225 gr tuinerwten (ik gebruik altijd extra fijn, diepvries)
  • handvol pinda’s
  • 2-3 el sojasaus
  • 4 el mirin (rijstwijn)
  • zonnebloemolie, om te bakken

eventueel
Ik eet deze gebakken rijst meestal zonder vlees/vis er bij. Zo af en toe willen we toch net iets extra, en serveren er dan een stukje op de huid gebakken zalm bij:

  • 2 zalmmoten, met huid
  • olijfolie om te bakken
  • zwarte peper
  • zeezout

Bereiding

Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen (ik gebruik altijd een rijstkoker, ídeaal). Was de bosui en snijd deze in fijne ringetjes. Houd een handjevol apart, deze gebruik je straks rauw als garnering. Klop de eieren in een kommetje los, en hak de pinda’s fijn.

Zet een grote wok op hoog vuur en laat deze goed heet worden. Verhit een beetje olie in de pan en roerbak de bosui en doperwten (2-3 minuten). Het gaat er hierbij om dat dit heet en snel gebeurd: hoe heter de pan, hoe sneller je kunt roerbakken en hoe knapperiger de ingrediënten blijven.

Schuif de bosui en doperwten in de wok naar één kant en voeg nu de losgeklopte eieren aan de pan toe. De bosui en doperwten blijven aan de kant, de ei ga je nu roerbakken. Roer deze door totdat deze nèt stolt in losse stukjes. Roer nu het geheel door elkaar, waarbij je ook de bosui en doperwten met het ei mengt.

Voeg de rijst toe en roerbak deze totdat deze goed heet is. Breng op smaak met allereerst de mirin, vervolgens de sojasaus. Roer de rijst goed door tijdens dit proces, zodat de gehele wok de smaken opneemt.
Proef even: mag er iets meer zout bij? Voeg dan nog een klein beetje sojasaus toe. Mag het geheel iets zoeter? Voeg dan nog een beetje mirin toe.

Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur, verhit hierin wat olijfolie en bak de zalm op de huidkant voor 4 minuten.
Keer de zalm om, breng de huid op smaak met wat zeezout en zwarte peper, en bak de zalm op deze kant voor nog eens 2 minuten. De zalm hoort nèt gaar te zijn wanneer je deze uit de pan haalt.

Serveer de rijst met de fijngehakte pinda’s, wat verse bosui en de op de huid gebakken zalmmoot.