Super powders + Green Power Smoothie | Food Love and Happiness
15 mei 2015

Je hoort ze geregeld langskomen: superfoods. Een bekende is tarwegras, bij verschillende smoothie barretjes in shot vorm te krijgen. Er bestaan veel verschillende superfoods die allemaal een eigen werking op het lichaam hebben en kunnen bijdragen aan een gezonde lifestyle. In dit artikel gaan we in op tarwegras en maca. Wat is het, waarom is het goed voor je en hoe kun je het gebruiken?

 • Tarwegras

We weten allemaal wat tarwe is, het bekendste en meest gebruikte graan in de wereld. De meesten van ons herkennen tarwe aan die mooie goudgele stengels die groeien op enorme velden. Een paar fases eerder, als de toekomstige goudgele stengel nog een plantje is, noemen we het tarwegras. Dit plantje neemt tijdens de groeifase extreem veel voedingsstoffen in zich op waardoor het met recht een superfood genoemd mag worden. Door de vele bewerkingen dat het eindproduct tarwe ondergaat, gaan uiteindelijk helaas veel van deze voedingsstoffen verloren. Tarwegras daarentegen is volledig onbewerkt en super gezond voor ons lichaam. Tarwegras is rijk aan mineralen, vitaminen en enzymen.

Je kunt tarwegras op verschillende manieren innemen: in verse vorm (bij een smoothie of sap bar/lunchroom) of met behulp van een eigen slowjuicer of tarwegras juicer, in poedervorm of in pilvorm. Wij kijken vandaag naar het tarwegraspoeder.

Door geregeld tarwegraspoeder te gebruiken, boost je je weerstand en immuunsysteem onder andere dankzij de grote hoeveelheid vitamine C en mineralen. Daarnaast zorgen vitaminen en mineralen voor die energieboost waardoor je minder snel moe bent en langer vol energie de dag doorkomt.

Naast vitamine C vind je nog veel meer gezonde vitamines in tarwegraspoeder: vitamine A, B12, E en K! Samen dragen ze bij aan een gezond lichaam (bloed, haar, huid, nagels, botten). Als bonus krijg je ook nog eens een flinke lading mineralen (ijzer, calcium, kalium, magnesium, fosfor, natrium, kobalt en zink) binnen die voor veel energie zorgen en goed zijn voor je botten, bloed, stofwisseling, spieren en zenuwen en de gezondheid van het haar, de huid en geheugen, afweersysteem en vruchtbaarheid.

Wist je dat     tarwegras zó geconcentreerd is en zó veel goede voedingsstoffen bevat dat één shotje gelijk staat aan bijna een kilo fruit?

GREEN POWER SMOOTHIE

coll green smoothie Je kunt tarwegraspoeder het beste verwerken in een smoothie of mengen met water en als shotje opdrinken. Sommige mensen vinden de smaak erg tegenvallen (hallo, ik! en van ‘tegenvallen’ mag je wel een understatement maken) waardoor het shotje geen pretje is. Hieronder volgt een heerlijke verfrissende smoothie waarbij je het tarwegras nauwelijks proeft:

 • 1-2 glazen (kokos)water
 • 1 glas plantaardige melk (kokos, amandel, rijst)
 • 2 flinke handenvol sla
 • 1 (bevroren) banaan
 • 1 portie bessen naar keuze
 • 1 theelepel kokosolie
 • 1 theelepel tarwegraspoeder
 • 1 eetlepel lijnzaad
 • Een klein beetje honing

Doe alle ingrediënten in de blender, blend alles tot een glad geheel en voeg eventueel ijsblokjes toe om de smoothie lekker koud te maken!

 • Maca poeder

De maca knol groeit op een enorme hoogte in de Peruaanse hooglanden en is zelfs het enige gewas dat op de hoogte van 3000 meter overleeft. De bijzondere bodem waarin de maca knol groeit, zit vol met mineralen. Maca poeder bevat veel eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen waardoor het een echte superfood is.

Kies je voor een gezonde lifestyle? Dan mag maca poeder niet ontbreken. De hoge concentratie aan eiwitten en vezels zorgen voor een vol gevoel waardoor je minder snel trek hebt in eten. Ook tijdens een periode van veel of intensief sporten kan maca poeder een belangrijke bijdrage leveren aan je prestaties. Maca is onder andere een bijzondere superfood omdat het twee essentiële vetzuren bevat: linolzuur en oliezuur. Linolzuur is een omega-6 vetzuur dat door het lichaam wordt gebruikt om andere stoffen aan te maken die een rol spelen bij de bloedstolling en het aanmaken van cellen in de hersen- en netvliesomgeving. Oliezuur is een omega-9 vetzuur dat goed is voor het verlagen van cholesterol.

Net als bij tarwegras kom je ook bij maca poeder geen vitaminen en mineralen tekort: B1, B2, B6, B12, C en ijzer, calcium, magnesium, jodium en kalium zijn rijkelijk aanwezig. Al deze vitaminen en mineralen zorgen voor een flinke lading energie waardoor het wederom voor sporters een fijne superfood is.

Wist je dat     maca poeder dankzij de rijke aanwezigheid van voedingsstoffen een sterke (positieve) werking op de hormoonhuishouding heeft? Bij mannen schijnt het te zorgen voor de aanmaak van testosteron wat zorgt voor een verhoogd libido en betere spieropbouw, bij vrouwen stimuleert het de vruchtbaarheid en op latere leeftijd de hormoonbalans tijdens de overgang!

OVERNIGHT OATS MET MACA
Maca poeder heeft een aparte smaak en kun je het beste verwerken in een recept. Hieronder volgt een gezond ontbijtje boordevol energie voor het begin van een energieke dag.

 • 150 ml plantaardige melk (amandel, kokos, rijst)
 • 4 eetlepels havermout
 • 1 eetlepel honing
 • 1 (rijpe) banaan
 • 1 theelepel maca poeder
 • 3 eetlepels chiazaad
 • 1 handje blauwe bessen of ander zoet fruit

Schenk de plantaardige melk in de blender en voeg de vier eetlepels havermout, banaan, honing en maca poeder toe. Blend tot een glad geheel en schenk dit vervolgens in een weckpot. Schep nu de 3 eetlepels chiazaad door het mengsel heen en roer goed. Het is belangrijk dat je de chiazaadjes niet in de blender doet omdat ze heel moeten blijven. Laat het gevulde weckpotje een nacht in de koelkast staan en voilà! Je gezonde pudding vormt een goede start van de dag. Voeg de bessen of andere zoet fruit toe als topping en kleed je ontbijtje eventueel verder aan met pure chocolade blokjes, kokosrasp of andere gezonde lekkernijen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Superyoga. 

Geplaatst in → Food, Healthy, Ontbijt

4 comments on “Super powders + Green Power Smoothie”

  15/05/2015

  Ieeh, tarwegras lijkt me helemaal niks haha! Maar je hebt er geloof ik wel lekkere combinaties van gemaakt. Mooie foto’s chick! <3

  Reply:

  18/05/2015

  Ja in deze smoothie is ‘ie goed te doen hoor! Vond het een lekkere smoothie =)


  Kiki A
  16/05/2015

  Leuk en aardig. Maar beide gestelde voordelen hebben weinig wetenschappelijk bewijs en er zitten serieuze nadelen voor je gezondheid vast aan beide “superfoods”! Toch echt wat beter inlezen voor je voeding- en sportarchief gaat geven Daniëlle.

  Reply:

  18/05/2015

  Bedankt voor je reactie Kiki. Net als bij zo veel andere producten, kan er aan elk product negatieve kanten zitten (een broodje kaas is volgens sommigen minder gezond (door het aantal calorieën) dan een broodje kroket). Voor alles geldt: overdrijf niet met je inname. De informatie hierboven mag je opvatten als algemene informatie over beide producten, voor de mensen die er in geïnteresseerd zijn en graag iets meer over lezen.