Groen is geweldig! + Mueslirepen | Food Love and Happiness
13 november 2014

DSC00137 Naar dit boek was ik heel benieuwd! Er komt tegenwoordig heel wat ‘groens’ voorbij, maar dit boek leek anders. Niet enkel groene smoothies waaraan we inmiddels toch echt wel een overkill hebben (sorry guys, voor alle groene smoothie liefhebbers), of alleen maar zoet zonder suiker. Nee, ‘Groen is geweldig!’ is een leuk kookboek gevuld met 150 recepten die allemaal hip, lekker en vegan zijn, variërend van lekkere ontbijtgerechten, recepten voor een lekkere gezonde lunch en het diner, verantwoord zoet én hartig. Onderverdeeld in gerechten voor de lente, zomer, herfst en winter. Groen is geweldig! gaat nog een klein stapje verder dan dat: het bevat ook beauty-tips en yoga-oefeningen. Ja ik ben fan.

Nu na mijn detox heb ik overduidelijk weer genoten van de nodige wijntjes, brood, zakken chips en chocolade, maar ik merk ook dat ik terug wil naar een iets meer detox proof eetpatroon. Zeker voor de doordeweekse dagen. Detoxproof eten, maar zo af en toe wel een lekkere snack, dikke hamburger of kaasplankje wanneer ik daar zin in heb, zoiets.. Groen is geweldig! biedt volop keuze om weer terug te gaan naar dat gezonde patroon. Zo wil ik zeker eens de zoete aardappelwrap,  ‘not guilty’ gierstburger met friet en de macaroni&cheese á la Green proberen.

DSC00141 DSC00142 DSC00143 DSC00144 DSC00145 DSC00146 Groen is geweldig!
Rebecca Leffler
Unieboek Uitgeverij het Spectrum
Verkrijgbaar voor €20,-

Ik testte het boek natuurlijk gelijk (voor jullie) uit en ging aan de slag met het recept voor mueslirepen. Ik ben gek op dit soort dingen: gezonde baksels die een goed tussendoortje vormen en die ik makkelijk mee kan nemen naar kantoor. Natuurlijk prima te gebruiken als ontbijt, alleen zul je er dan wel iets meer dan 1 of 2 van moeten eten;) Ik bak een lading op de zondag (heerlijk die geur in huis) en neem ze dagelijks mee naar werk, lekker tussen ontbijt en lunch door.

Mueslirepen met gedroogde appels en cranberries
Het recept vraagt om gedroogd fruit naar keuze. In ging voor de verandering eens voor gedroogde appels, lekker in combinatie met cranberries die ik nog in huis had. Onbedoeld bijna een ‘kerstige’ combinatie. Resultaat? appeltaart in mueslireep vorm.

DSC00129 Benodigdheden
Voor ca. 12 mueslirepen

200 gr havervlokken (of bijv. boekweit-, quinoa- of rijstevlokken)
150 gr gedroogde vruchten naar keuze
50 gr walnoten (of andere noten naar keuze)
40 gr gemalen kokos
30 gr sesamzaad
3 bananen
2 tl kaneel
1 tl vanillepoeder*
3 el honing (of ahorn, kokosbloesemsuiker)
2 el chiazaad
4 el kokosolie
4 el lauwwarm water
zeezout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 gr Celsius.

Voeg het water bij het chiazaad en laat 10 minuten wellen, tot de zaadjes al het water hebben opgenomen en er een soort gelei is ontstaan.

Meng alle droge ingrediënten in een grote kom met 1 mespuntje zeezout.
Snijd de bananen in plakjes en voeg met de honing, kokosolie en chiazaad in een blender. Meng tot er een gladde pasta ontstaat.

Roer de bananenpasta door de droge ingrediënten en roer goed door tot er een beslag ontstaat. Giet de inhoud in een rechthoekige bakvorm (invetten door het gebruik van de kokosolie niet nodig) en verdeel gelijkmatig.

Bak de muesli in 20 tot 25 minuten gaar in de oven, tot de randen goudbruin zijn. Haal de bakvorm uit de oven, laat het helemaal afkoelen voordat je er porties van snijd.

In de koelkast meerdere dagen houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Vries een gedeelte in. 

* Ik gebruikte vanillepoeder van het merk Original Superfoods, verkrijgbaar bij o.a. superyoga.nl á €19.95 per 100 gram. Biologisch, puur natuur en zonder toegevoegde E-nummers.

Niet goedkoop, maar je hebt dan wel een voorraad waar je lang mee kunt! Vanillepoeder gebruik je als natuurlijke zoetmaker om geraffineerde suikers te vervangen in verschillende baksels, toetjes, je eigengemaakte jam, etc. Vanillepoeder bevat de nodige vitaminen en mineralen, die goed voor de stofwisseling en spijsvertering zijn, bijdragen aan een gezonde huid en goed zijn voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Geplaatst in → Detox, Review, Vegan

6 comments on “Groen is geweldig! + Mueslirepen”

  13/11/2014

  De voorkant gaf me de indruk dat het een sapjesboek is maar de gerechten op de foto’s zien er echt heel goed uit! Vooral die eerste (hamburger & frietjes!). Ik wilde ook een soort van detox doen maar echt lukken wel het niet. Fijne inspiratie dit boek! En ga weer eens door je detox eetdagboeken ‘bladeren’.

  Reply:

  13/11/2014

  Ja echt hoor, het boek is gevuld met zo veel lekkers! Ik vind sapjes leuk hoor, zeker sinds m’n detox maak ik eigenlijk elke ochtend een smoothie, maar doe mij toch maar dit soort gerechten. Die burger moet ik snel eens proberen!
  En lukt het niet nee? Wat vind je het lastigst?


  13/11/2014

  De foto’s zien er goed uit, zeg! Ik ben zelf (ook) niet van de groene sapjes voor het ontbijt. Ik zie mezelf gewoon niet ’s ochtends met een krantje en een groen glas. Geef mij maar broodjes, havermout of pannenkoeken! Of van die heerlijke zelfgemaakte mueslirepen 😉


  14/11/2014

  Lijkt me heerlijk als ontbijt


  15/11/2014

  oh lieve Daan, wat doe je me aan. Honger van deze lekkere plaatjes. Lijkt me een tof boek!


  16/11/2014

  Wat een heerlijke recepten allemaal!