Surinaamse krab spread | Food Love and Happiness
13 september 2014

bkj3
Ik ben gek op de Caribische keuken. Dat mijn ex-schoonmoeder zo lekker kon koken, was dus ook helemaal geen straf. Eén van mijn favorieten is zeker weten bakkeljauw. Je weet wel, zoute kabeljauw…in een broodje, bara bakkeljauw en al helemaal tutu met bakkeljauw.
Toen ik bij Culinessa een recept voorbij zag komen wat hier toch wel verdacht veel op lijkt, wist ik dat ik het eens moest proberen!

In een ver verleden heb ik al eens geprobeerd zelf bakkeljauw te maken, met van die gedroogde, gezouten stukken bakkeljauw uit de toko, compleet met vin en al. Ik kan je zeggen: wat een pokkewerk. Ontzouten, uitpluizen…Ik sta graag uren in de keuken, maar dit ging me wat ver. Ik begrijp dat er inmiddels stukken bij de toko te koop zijn die al veel minder bewerkelijk zijn – fijn!

Terug naar Vanessa’s variant: het is meer een crabspread dan bakkeljauw, maar elke bakkeljauwliefhebber zal er hier wel iets van in herkennen. Het krabvlees maakt het veel zoeter dan het zoute van het bakkeljauwvlees zoals we dat gewend zijn, een leuke variant dus.

Ik paste het recept van Vanessa iets aan: door het wat zoetere krabvlees en het gebruik van de suiker, vond ik dat er wel een tegenhanger gebruikt kon worden. Ik voegde wat citroensap toe voor de balans. Verder houd ik wel van pittig, dus in plaats van een stukje van 1 cm Madame Jeanette gebruikte ik zo’n 2 cm.

bkj4 Ingrediënten

een blikje krabvlees (170 gr)
1 sjalotje, fijngesneden
Adobo Seasoning (te verkrijgen bij de toko, ook te vervangen door Knorr Aromat)
2 el ketchup
1 el suiker
1 el citroensap
zwarte peper
2 cm Madame Jeanette, fijngesneden
verse peterselie, fijngesneden

Bereiding

Open het blikje krabvlees en laat goed uitlekken.
Fruit in een koekenpan het sjalotje in wat olie, totdat de ui mooi zacht is (hij moet niet verkleuren). Voeg nu de Madame Jeanette peper toe, en fruit ook even aan.
Voeg nu het krabvlees toe en roerbak dit 2 minuten. Breng op smaak met de Adobo, zwarte peper en suiker. Voeg de Adobo in kleine beetjes toe, zodat je het geheel tussendoor kunt proeven en niet te zout maakt.
Voeg nu de ketchup toe, roer goed door en bak nog zo’n 3 minuten.
Serveer met de peterselie.
Bedankt Vanessa voor dit leuke recept! First up om weer van jouw blog te koken zijn toch echt deze Vietnamees gefrituurde chicken wings (zie onder). Het origineel bij Pho91 was zó goed, dat ik elke variant die maar enigszins in de buurt komt wil proberen.

Heb jij Vanessa en haar leuke blog Culinessa nog niet ontdekt? Nú even doorklikken…Ze is absoluut 1 van mijn favorieten, een inspiratiebron om weer vaker lekkere Caribische gerechten te koken en haar Aziatische gerechten zien er stuk voor stuk overheerlijk uit. Nog leuker: in het echt is ze al net zo leuk. Thanks Vanessa voor de inspiratie, gezellige momenten in Amsterdam en zeker ook die goede currypasta’s 😉

coll culinessa
Bovenstaande 4 foto’s afkomstig van Culinessa. In volgorde van links naar rechts: Spicy corn; Vietnamese fried chicken wings; Goi Vit Vietnamese Duck Salad; Tamarind Syrup.

Geplaatst in → Bijgerechten, Food, Lunch, Snack

6 comments on “Surinaamse krab spread”

  14/09/2014

  Lekker hoor! Ik maak eigenlijk veel te weinig krab, terwijl ik het wel heerlijk vind. Ik krijg er nu gelijk weer zin in!


  14/09/2014

  Daan! Wat een onwijs leuk stukje! En ik ga jouw variant ook zeker een keertje maken. Denk dat het nog een dimensie toevoegt, dat zuurtje! Hmm..nu ook zin in hahah

  Reply:

  14/09/2014

  Glad you like it 🙂 Ja doen, zul je vast ook lekker vinden. Ik ga vanavond weer van jouw site koken, 3 keer raden welk recept;)


  15/09/2014

  Ik ben niet zo heel dol op krab, maar ik moet zeggen dat dit recept me wel aanspreekt. Ik sla hem even op 🙂


  15/09/2014

  Ohh yum dit ziet er heerlijk uit!


  22/09/2014

  Yum, ik ben fan! Ziet er heerlijk uit!