Thaise rode currysoep met noodles

0
4892
rode currysoep met noodles

The last days of summer…officieel is het nog geen herfst, toch liggen er hier en daar al flinke hoeveelheden bladeren op de grond. Op instagram grapte ik al dat ik de 1e kastanjes al op de grond heb zien liggen, maar dat ik deze toch nog maar even genegeerd heb aangezien ik nog zomervakantie aan het vieren was.

Ik ben een zomerliefhebber, groot zonaanbidder en als ik één seizoen moest kiezen voor de rest van het jaar kies ik de zomer, zonder twijfel. Het leven is een stukje mooier met een strak blauwe lucht, de geur van de zomer en de energie die iedereen lijkt te hebben wanneer het zonnetje schijnt. Maar aan alles komt een eind, zo ook mijn geliefde zomer. Gelukkig leer ik de andere seizoen ook steeds meer waarderen. Zelfs in sneeuw zie ik nu haar charme (op die vele momenten na wanneer ik er dagelijks door heen moet fietsen op weg naar kantoor), maar zo ver zijn we gelukkig nog niet.

De herfst is in aantocht en het wordt daardoor steeds fijner om die lekkere dikke sjaal te pakken, op de bank te kruipen met fijne warme sokken aan en een grote mok chai latte. De gerechten mogen ook weer iets gevulder en iets zwaarder. We willen comfort, toch? Ik kijk weer uit naar de vele borden risotto, ovenschalen gevuld met Melanzane alla Parmigiana en dan wanneer de seizoenen het toelaten eindelijk thuis eens boerenkoolchips maken.

Het recept voor de maand september heeft ook al een beetje dat ‘comfort’ gevoel: een verwarmende soep, licht pittig, gevuld met noodles, groenten en garnalen, en toch door de keuze van de ingrediënten nog een lekkere lichte maaltijd (mocht het nazomer zonnetje dan opeens tevoorschijn komen en je besluiten last minute naar het terras voor een borrel of naar het park met een flesje wijn te vliegen, dan kan dat gemakkelijk).

Benodigdheden

125 gr champignons, in plakjes gesneden
300 gr garnalen (gepeld en van darmkanaal ontdaan)
100 gr verse spinazie, gewassen
4 bosuitjes, fijngesneden
1 ui, fijngehakt
2 knoflookteentjes, fijngehakt
1 cm verse gember, fijngeraspt
1 rode peper, van zaadjes en zaadlijsten ontdaan, fijngesneden
150 gr Pad Thai rijstnoodles, in stukjes gebroken
1 liter kippenbouillon
1 eetlepel rode currypasta (of meer/minder naar smaak, ook afhankelijk van de sterkte van de pasta)
zonnebloemolie
1 blikje kokosmelk
15 ml zoete chilisaus
30 ml vissaus
sap van 1 limoen

Bereiding

Verhit een beetje zonnebloemolie in een grote wok en bak hierin de garnalen in een aantal minuten gaar tot ze mooi gekleurd zijn. Verwijder de garnalen uit de pan en houd ze apart tot later gebruik.
In dezelfde pan voeg je nu iets meer olie toe, en fruit hierin de ui aan totdat deze mooi zacht is. Voeg de knoflook en verse gember toe, bak dit een halve minuut mee en voeg dan de rode currypasta toe. Bak deze een minuut mee (alle aroma’s komen zo goed vrij) en voeg vervolgens de champignons,  rode peper toe en de helft van de bosui toe. Na ongeveer een minuutje roerbakken op middelhoog vuur zullen ook de champignons en peper zacht zijn. Voeg hier nu de spinazie aan toe.

Zet het vuur laag, voeg de kippenbouillon toe en roer er de zoete chilisaus doorheen. Voeg de Pad Thai noodles toe en laat het geheel zachtjes koken tot de noodles zacht zijn.
Doe de garnalen (en al het sap wat er bij hoort) terug in de pan, roer er nu de kokosmelk en vissaus doorheen. Roer het geheel door en breng nog eenmaal aan de kook.

Haal de pan nu van het vuur en knijp de limoen uit boven de soep. Verdeel de soep over 2 soepkommen, verdeel er de laatste verse bosuitjes over en serveer met een partje limoen.