Recept van de maand: Thaise rode currysoep met noodles | Food Love and Happiness
3 september 2014

The last days of summer…officieel is het nog geen herfst, toch liggen er hier en daar al flinke hoeveelheden bladeren op de grond. Op instagram grapte ik al dat ik de 1e kastanjes al op de grond heb zien liggen, maar dat ik deze toch nog maar even genegeerd heb aangezien ik nog zomervakantie aan het vieren was.

Ik ben een zomerliefhebber, groot zonaanbidder en als ik één seizoen moest kiezen voor de rest van het jaar kies ik de zomer, zonder twijfel. Het leven is een stukje mooier met een strak blauwe lucht, de geur van de zomer en de energie die iedereen lijkt te hebben wanneer het zonnetje schijnt. Maar aan alles komt een eind, zo ook mijn geliefde zomer. Gelukkig leer ik de andere seizoen ook steeds meer waarderen. Zelfs in sneeuw zie ik nu haar charme (op die vele momenten na wanneer ik er dagelijks door heen moet fietsen op weg naar kantoor), maar zo ver zijn we gelukkig nog niet (dus Anouk, houd die kerstversiering nog maar eventjes in de kast;) ).

De herfst is in aantocht en het wordt daardoor steeds fijner om die lekkere dikke sjaal te pakken, op de bank te kruipen met fijne warme sokken aan en een grote mok chai latte. De gerechten mogen ook weer iets gevulder en iets zwaarder. We willen comfort, toch? Ik kijk weer uit naar de vele borden risotto, ovenschalen gevuld met Melanzane alla Parmigiana en dan wanneer de seizoenen het toelaten eindelijk thuis eens boerenkoolchips maken.

Het recept voor de maand september heeft ook al een beetje dat ‘comfort’ gevoel: een verwarmende soep, licht pittig, gevuld met noodles, groenten en garnalen, en toch door de keuze van de ingrediënten nog een lekkere lichte maaltijd (mocht het nazomer zonnetje dan opeens tevoorschijn komen en je besluiten last minute naar het terras voor een borrel of naar het park met een flesje wijn te vliegen, dan kan dat gemakkelijk).

curry1 Benodigdheden

125 gr champignons, in plakjes gesneden
300 gr garnalen (gepeld en van darmkanaal ontdaan)
100 gr verse spinazie, gewassen
4 bosuitjes, fijngesneden
1 ui, fijngehakt
2 knoflookteentjes, fijngehakt
1 cm verse gember, fijngeraspt
1 rode peper, van zaadjes en zaadlijsten ontdaan, fijngesneden
150 gr Pad Thai rijstnoodles, in stukjes gebroken
1 liter kippenbouillon
1 eetlepel rode currypasta (of meer/minder naar smaak, ook afhankelijk van de sterkte van de pasta)
zonnebloemolie
1 blikje kokosmelk
15 ml zoete chilisaus
30 ml vissaus
sap van 1 limoen

Bereiding

Verhit een beetje zonnebloemolie in een grote wok en bak hierin de garnalen in een aantal minuten gaar tot ze mooi gekleurd zijn. Verwijder de garnalen uit de pan en houd ze apart tot later gebruik.
In dezelfde pan voeg je nu iets meer olie toe, en fruit hierin de ui aan totdat deze mooi zacht is. Voeg de knoflook en verse gember toe, bak dit een halve minuut mee en voeg dan de rode currypasta toe. Bak deze een minuut mee (alle aroma’s komen zo goed vrij) en voeg vervolgens de champignons,  rode peper toe en de helft van de bosui toe. Na ongeveer een minuutje roerbakken op middelhoog vuur zullen ook de champignons en peper zacht zijn. Voeg hier nu de spinazie aan toe.

Zet het vuur laag, voeg de kippenbouillon toe en roer er de zoete chilisaus doorheen. Voeg de Pad Thai noodles toe en laat het geheel zachtjes koken tot de noodles zacht zijn.
Doe de garnalen (en al het sap wat er bij hoort) terug in de pan, roer er nu de kokosmelk en vissaus doorheen. Roer het geheel door en breng nog eenmaal aan de kook.

Haal de pan nu van het vuur en knijp de limoen uit boven de soep. Verdeel de soep over 2 soepkommen, verdeel er de laatste verse bosuitjes over en serveer met een partje limoen.

curry3

Geplaatst in → Food, Hoofdgerechten, Personal

13 comments on “Recept van de maand: Thaise rode currysoep met noodles”

  03/09/2014

  Klinkt heerlijk verwarmend. Ik moet weer op zoek naar curry-pasta van de Toko. Ik heb laatst een groen potje gekocht, maar die was veeeel te heet. Terug naar de rode / gele curry 🙂


  03/09/2014

  Heerlijk gerecht. Maak ik binnenkort eens op een herfstige dag! Je layout is wsh veranderd niet? Heel mooi!

  Reply:

  03/09/2014

  Zeker doen! En m’n layout is niet veranderd…tenminste niet meer sinds eind vorig jaar;) Maar thnx anyway 🙂


  04/09/2014

  De laatste zomerdagen zijn ingegaan he… hopelijk duren ze nog een maand. Ik heb gelukkig nog geen kastanjes zien liggen, wel blaadjes. Maar het heeft inderdaad ook wel zo zijn charme als de dikke trui en winterjas weer aan mogen. Gelukkig heb jij al een jas gescoord 😉 ik moet nog. Dit recept mag van mij altijd: zomer of herfst. Ik bel dol op curry en je maakt hem precies zoals ik 😀 lekker!


  05/09/2014

  Mijn keelpijn is al komen opzetten! Tijd voor warme gerechtjes dus! Dol op garnalen en dit recept wil ik snel uitproberen!


  09/09/2014

  Haha Anouk hou die versiering nog maar in de kast 😛 funny. Ik heb er ook nog geen zin in, maar moeten er toch aan geloven binnenkort. Time flies! We hebben al een werkuitje naar Walibi met Halloween, jaja herfst is coming :/

  Reply:

  09/09/2014

  Oh dat is leuk Evey! Al eens geweest? Ik ben een aantal jaar terug eens naar die Halloween Fright Nights geweest, wat een lol heb ik gehad (en wat heb ik veel geschreeuwd haha)

  Reply:

  10/09/2014

  Hah alleen Warner Bros Movie World met Walibi, ook ontzettend cool! En ik ga denk ik ook veel schreeuwen, tof!


  22/09/2014

  Lekker! Ik had laatst nog Thaise kokossoep met rode curry, maar dan zonder garnalen en zonder noodles. Deze lijkt me ideaal voor een maaltijdsoep. *krijgt heel veel trek van jouw blog.


  09/03/2018

  Vandaag gemaakt en wat was het heerlijk! Mijn vriend en ik zijn fan. Zeker voor herhaling vatbaar. Ik maakte ‘m glutenvrij door glutenvrije Rice noodles te gebruiken. Werkte prima.


  Barbara
  30/05/2018

  Hoi, kan je dit ook al een dag van te voren maken?

  Reply:

  30/05/2018

  Ja hoor, geen probleem!

  Reply:

  Barbara
  31/05/2018

  Dank je heb het nu vers gemaakt en gelijk gegeten. Echt heerlijk! Bedankt voor het recept.