Personal update : detox, ontslag en Sicilië | Food Love and Happiness
29 september 2014

Ooh wat is het alweer lang geleden dat er een Monday’s Favourites voorbij kwam, het item waar ik wat meer persoonlijke dingen deel en met een positieve blik kijk naar de fijne momenten van afgelopen tijd, om met die goede vibe die vaak toch lastige maandag een extra boost te geven.

Mijn maandag is vandaag alles behalve zwaar, misschien is het wel de fijnste dit jaar, want ik zit as we speak op Sicilië…genietend van zon, zee, strand, heel veel koffie, zeevruchten, bruschetta en ga zo maar door. Best wel onverwacht een tripje naar Sicilië gepland, wat een fijne verrassing! Het is veel te lang geleden dat ik überhaupt de grens over ben geweest en het zuiden van Italie (inclusief de eilanden) staat al zó lang zo hoog op m’n bucket list, dat ik dubbel en dwars ga genieten. Het is mijn 1e bezoek aan het zuiden van Italië en wie weet krijgt de culinaire reis die ik ook door het land wil maken van Noord naar Zuid hierdoor ook al wat meer vorm. Maar over Sicilië later meer, beloofd!

Ok nog één klein laatste dingetje: maak er maar 3-dubbel en dwars genieten van, want afgelopen week heb ik mijn laatste werkdag gehad voor 1 van mijn 2 banen. Als je me op persoonlijk vlak ook een beetje gevolgd heb, weet je dat ik altijd 2 parttime kantoorbanen heb gehad, op leidinggevend en coördinerend niveau. Erg uitdagend, maar ook erg pittig. De combinatie van die 2 banen viel me in de praktijk zwaar, zeker met alle tijd en energie die ik daarnaast besteed aan het bloggen, bestellingen en andere leuke creatieve dingen die hier bij komen kijken.
Ik heb daarom het moeilijke, maar ik denk wel het juiste besluit genomen om één van mijn banen op te zeggen (voelt stiekem ook wel een klein beetje stoer hoor). Ik kan me nu in meer rust richten op één baan, bij één werkgever, en daarnaast mijn vrije uren besteden aan mijn passie voor koken.

Last but not least: mensen ik ga detoxen! Toen Maura begon aan haar detox kriebelde het bij mij al, maar eerlijk gezegd vond ik het maar veel te spannend. En het leek me ook vooral erg prijzig (qua boodschappen). Maar tijdens mijn zomervakantie had ik opeens – zonder moeite – het besluit genomen om te gaan detoxen. Ik denk dat mijn eetpatroon van hot wings van de KFC, bakken Ben&Jerry’s, zakken chips, olijven, kaasjes en wijntjes daar ook iets mee te maken heeft gehad;) Oktober moest het worden. En nu is het opeens al bijna 1 oktober. En voel ik me niet goed genoeg voorbereid. En moet ik echt echt echt cold turkey afkicken, want hoe dichter bij m’n detox komt, hoe meer koffie ik ben gaan drinken en hoe meer ik me bewust ben van de laatste zak M&M crunchy voor 28 dagen, de laatste pizza pepperoni voor 28 dagen, etc. Om het voor mezelf nog moeilijker te maken, besteed ik de laatste 5 dagen voor mijn detox dus ook nog op een prachtig Italiaans eiland, waar ik me volledig tegoed ga doen aan de Italiaanse keuken. ’s avonds laat op 30 september terug in Nederland en woensdagochtend 1 oktober fris en fruitig aan de detox. Ach, I’ve been through worse than that denk ik dan maar.

Detox: wat mag je dan allemaal niet eten? En wat mag wel?

Tijdelijk verboden:

 • suiker en zoetstoffen (denk ik de minst moeilijke)
 • koemelkproducten (bye bye vertrouwde kaasjes, yoghurt en kwark)
 • cafeïne (gaat een lastige worden)
 • alcohol
 • pasta
 • aardappelen zonder schil
 • witte rijst
 • vlees
 • alle granen die gluten bevatten
 • toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen (E-nummers)
 • alle voorverpakte, bewerkte producten en sojaproducten (dus geen sojamelk; sojasaus)

Wel toegestaan:

 • bruine rijst, wilde rijst, zilvervliesrijst
 • aardappelen met schil (yes, gelukkig!)
 • eieren (op alle manieren)
 • glutenvrije psuedogranen (quinoa, boekweit, havermout, gierst en amaranth)
 • bruine rijstpasta, rijstwafels, boekweitnoedles
 • al het fruit (vers en diepgevroren)
 • gedroogd fruit, ongezoet en in beperkte mate
 • alle groenten
 • zeegroenten zoals norivellen, zeewier (big time favourite, dus vermoedelijk ga ik hier véél van eten)
 • zuivelvervangers (rijstmelk en notenmelk)
 • bonen, erwten, linzen
 • alle vissoorten (vers, rauw, gestoomd, gebakken, gerookt)
 • producten van geit- en schapenmelk (bijv. geitenkaas, geitenkwark)
 • alle noten (rauw en ongezouten), behalve pinda’s
 • zonnebloem en pompoempitten (ben ik gek op!)
 • alle zaden (zoals sesamzaad, chiazaad)
 • olijven
 • kiemen
 • tahini, notenboters en pasta’s van bovenstaande noten (geen pindakaas)
 • olie, zoals olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, zonnebloem en sesamolie (deze laatste 2 in beperkte mate)
 • alle kruiden, vers of gedroogd
 • kokoswater en kokos, geen kokosmelk uit blik (helaas dus niet de basis voor een lekkere groentencurry)
 • azijn
 • zelfgemaakte mosterd en ketchup (van bovenstaande goedgekeurde ingredienten)
 • heel veel water
 • zoetmakers als rauwe honing, maple syrup en bruine rijstsiroop met mate

Fijn dat de lijst van dingen die wel mogen langer is, of lijkt, dan de lijst van dingen die niet mogen. Bij de 1e boodschappen blijkt dat het toch nog wel even lastig is hoor..mijn vertrouwde supermarkt verkoopt veel, maar ik had bijvoorbeeld de hoop er zeker een bakje geitenkwark of yoghurt te vinden, voor bij de granola die ik al gemaakt heb, maar nee…echt voor bepaalde dingen nog even verder zoeken dus. Verder merk ik nu al dat na een beetje inlezen je al vrij snel door hebt wat wel en niet kan, en het uitzoeken en bedenken van lekkere recepten helemaal niet heel lastig hoeft te zijn.

Maura is zo lief geweest om me haar boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel te lenen, die ik lekker meeneem naar Sicilië om tijdens het zonnen op het strand de laatste voorbereidingen te treffen. De 1e boodschappen zijn al binnen en de 1e gerechten staan vast. Als je ook Maura’s detox enigszins gevolgd hebt, heb jij ook ongetwijfeld detox-recepten voorbij zien komen die er ongelofelijk goed uitzagen (serieus, ik werd bijna jaloers op de detox). Eigenlijk niet meer dan logisch om me zelf ook maar aan een detox te onderwerpen, en dan eindelijk eens de Shakshuka, gezonde chocolademousse, boekweitpannenkoeken met geitenkaas en paddenstoelen en vooral deze Sweet Potato Joe te proberen.

Detox dus. Starten op 1 oktober, eindigen op 28 oktober. 28 dagen het lichaam ontgiften en m’n lichaam gelegenheid geven (opgehoopte) gifstoffen te verwijderen door alleen maar voedsel te nuttigen wat m’n lichaam makkelijk kan verwerken. Ik zie het als een leuk experiment, eens zien wat er met mijn lichaam gebeurd. Het is overigens niet mijn doel om af te vallen, maar een detox draait ook niet om weinig of minder eten, maar juist om gezonder en beter eten. Wel ben ik heel benieuwd of ik daadwerkelijk kan voelen dat bepaalde organen door betere voeding meer rust krijgen en of mijn huid (met mijn exceem klachten, helemaal in de winter) er beter van wordt. Ook kan ik voor mijn gevoel te snel vermoeid raken en ik weet dat mijn waarden allemaal wat aan de lage kant zijn, waardoor ik snel licht in mijn hoofd kan worden en flauw kan vallen. Ik hoop hier eigenlijk ook wel een boost in te ervaren!

Bij een betere voorbereiding had ik jullie al een inzichtje in mijn planning en weekschema kunnen geven, maar dat houden jullie van me tegoed. Ik ben heel benieuwd hoe de detox me gaat bevallen! Zijn er lezers met leuke ervaringen? Nog goede tips?

10 comments on “Personal update : detox, ontslag en Sicilië”

  29/09/2014

  Dat lijkt me een flinke uitdaging, heel veel succes! En voor nu: lekker genieten in Italië 🙂

  Reply:

  05/10/2014

  Dankjewel! En Italië was heerlijk 🙂


  29/09/2014

  Heftige challenge! Heel veel succes alvast, ben benieuwd hoe het je gaat bevallen 🙂

  Reply:

  05/10/2014

  Dankjewel! So far so good, de 1e dagen gaan veel beter dan verwacht!


  30/09/2014

  Wat een goede keuze van je baan. En succes met je detox! Ik heb het bij Maura natuurlijk van dichtbij gezien en vond het maar heftig hoor. Weet niet of ik het zou kunnen ;-). Overigens waren haar receptjes wel erg lekker.

  Geniet nog even daar in Italië, ben jaloers!

  Reply:

  05/10/2014

  Ik denk het ook hoor, het voelt in ieder geval als de juiste keuze. Deze maand nog de nieuwe collega inwerken en dan heb ik het daar volledig afgerond 🙂 En thnx! Ja jij hebt het bij Maura natuurlijk goed kunnen zien. Ik moet zeggen: die 1e dagen gaan veel beter dan verwacht….maar ik heb nog even te gaan natuurlijk. En haar recepten zijn inderdaad lekker, al het e.e.a. geprobeerd tijdens de detox!


  04/10/2014

  Superbenieuwd hoe het je gaat bevallen! Ik wil eigenlijk ook wel, maar lijkt me best lastig als je samenwoont! Nou wie weet volgende maand. Veel plezier op j vakantie (ben je er nog?) xx

  Reply:

  05/10/2014

  Ja dat maakt het inderdaad wat lastiger, is makkelijker als de andere persoon dan ook meedoet;) Is hier in ieder geval wel het geval, is ook nog eens leuker! En thanks…ben inmiddels alweer terug (jammer, mis de zon nu al!)


  02/12/2014

  […] kan het haast niet geloven, maar de laatste Monday’s Favourites dateren alweer uit juli en september. Hierin liet ik jullie zien hoe leuk North Sea Jazz dit jaar ook weer was en vertelde ik jullie […]


  07/09/2015

  […] hoe mijn detox er destijds uitzag? Hier lees je de do’s en dont’s, en hier weekschema 1, weekschema 2, weekschema 3 en weekschema […]