Foodblogswap: Spelt – vijgencrumble | Food Love and Happiness
23 september 2014

DSC09848 Een crumble is voor mijn gevoel één van de meest makkelijke gerechten…en ergens een soort van comfort food. Zal het komen doordat het lekker warm uit de oven komt en je het direct eet? Zal het komen door de zoete geur? Of door die krokante laag en het zachte warme fruit onderin? Vermoedelijk door al deze dingen bij elkaar…Hoe dan ook: volgens mij houd iedereen wel van een lekkere crumble, toch?

Een apple crumble kennen we allemaal wel. Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de blog Katrin’s Favoriete Recepten. Zoals de blognaam al aangeeft, verzameld Katrin hier haar favoriete gerechten. En wat heeft ze inmiddels al een hoop recepten verzameld! Ik vond het heel erg moeilijk kiezen, want ze heeft vele recepten uit verschillende werelddelen. Bij al die recepten uit het Caribisch gebied en Zuid Amerika moest ik toch even goed nadenken, want hier ben ik gek op. Hoe ik uiteindelijk voor de crumble ben gegaan, is mij een raadsel.

De crumble dus. Geen apple crumble, maar Katrin heeft op haar blog een recept voor een spelt-pruimencrumble. Leuke twist zo met die speltvlokken. Iets wat ik er sowieso in wilde houden. Ik ben alleen geen groot pruimenliefhebber en de verse vijgen liggen weer volop in de supermarkt, dus de keuze om het recept om te gooien naar een vijgen-crumble was snel gemaakt.

Ingrediënten
400 gr verse vijgen
2 el rietsuiker
1 el kaneel
3-4 el speltvlokken
50 gr roomboter
100 gr speltbloem

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Was de vijgen en snijd ze in kleine stukjes. Meng de suiker en kaneel door elkaar en roer dit door de vijgen. Vet een ovenschaal (of individuele ovenschaaltjes) in, verdeel hier de vijgen over.
Kneed nu de bloem met de boter tot kruimels. Voeg hier de speltvlokken aan toe. Verdeel het kruimeldeeg over de vijgen en plaats de crumble in de oven, bak in zo’n 50 minuten goudbruin en gaar.

crumble2

Geplaatst in → Desserts, Food, Foodblogswap

11 comments on “Foodblogswap: Spelt – vijgencrumble”

  23/09/2014

  Lijkt me echt heerlijk met die vijgen zo!

  Reply:

  23/09/2014

  Ja is een lekkere combinatie hoor! En afgemaakt met nog wat plakjes verse (rauwe) vijgen al helemaal lekker zoet:)


  23/09/2014

  Mmmm dat moet ik maar eens proberen !
  x

  Reply:

  23/09/2014

  Ja doen! Benieuwd wat je er van vind 🙂


  Suus
  23/09/2014

  Ik ben mij nu ook ziek aan het eten van de vijgen want nu kan het nog. Er staat nog een vjjgenbrood op mjjn verlanglijstje en een crumble komt daar zeker bij. Heerlijk nu het weer wat kouder wordt.
  Liefs x

  Reply:

  23/09/2014

  Hmm een vijgenbrood klinkt ook goed! Ik ben ook gek op vijgen, maar eerlijk gezegd waren dit m’n 1e vijgen van dit jaar. Sinds mijn allergische reactie op de rauwe variant ben ik wat voorzichtig geworden, maar zo gebakken in de oven gaat het helemaal prima. Dat vijgenbrood zou dus ook een goed idee zijn:)


  23/09/2014

  Wauw, wat een mooie kleur die vijgen! Zulke mooie heb ik nog niet gegeten dit jaar (wel al een hele boel). En ik snap wat je bedoelt met crumble als comfort food, lekker fijn onder een dekentje op de bank.


  23/09/2014

  Jeetje dit klinkt echt TE lekker!


  Katrin
  23/09/2014

  Leuk, jouw variant ga ik ook eens proberen!


  24/09/2014

  Oeh hier krijg ik nou echt trek van! Wat een leuke FBS. Met vijgen is nieuw voor mij. Leuk idee om een keertje te proberen.

  Liefs!


  24/02/2015

  […] foodblogswap? Eerder maakte ik al deze lekkere spelt-vijgen crumble, en deze pizza’s ‘from scratch’ Margherita en mozarella, balsamico en […]