Caffè Sospeso – de uitgestelde koffie | Food Love and Happiness
9 april 2014

Wat allemaal begon in Napels is nu ook op steeds meer plekken in Nederland te zien: de caffè sospeso, oftewel de uitgestelde koffie. Met vrienden ieder genieten van een eigen kop koffie en er een aantal uitgestelde koffie bij afrekenen. Of voordat je de trein instapt een koffie to go én een uitgestelde koffie bestellen, het kan nu ook bij Bagels&Beans in Enschede. De uitgestelde koffie komt op een lijstje en kunnen later besteld worden door iemand die het zelf niet kan betalen.

Een klein, maar betekenisvol gebaar. Geen oplossing voor de armoede – die in Enschede en elders in het land nog in grote mate aanwezig is (iets wat ik dagelijks tijdens mijn werk binnen de armoedeproblematiek in Enschede bevestig krijg) –, maar wel een initiatief waarmee we naar mijn mening de wereld een stukje mooier maken.

“Hoe weet je nou aan wie je die uitgestelde koffie moet schenken? Je kunt de armoede niet altijd aan iemand aflezen, dus hoe beoordeel je dat?” vroeg ik Betsie, eigenaresse van Bagels&Beans Enschede. “Dat weet je eigenlijk nooit helemaal zeker”, antwoordde ze, “maar wij gaan er vanuit dat iemand die een uitgestelde koffie besteld ook echt zelf niet de middelen heeft”.

bb1

Vertrouwen op de goedheid van de mens dus, dat is waar het systeem mee zal vallen of staan. Met een klein gebaar aan elkaar laten zien dat, ondanks hoe goed we het zelf hebben, we ons bewust zijn van de problematiek en om elkaar geven. Het eventueel verhogen van de omzet vinden Rob en Betsie niet interessant, het gaat om de gedachte achter de uitgestelde koffie. En met een prijsje van €2 voor een uitgestelde koffie bewijzen zij dat.

De 1e reacties zijn wisselend: veelal lovend, maar ook zie ik kritische noten voorbij komen. Het zou alleen om marketing gaan; de kosten voor het maken van de kop koffie zouden veel lager liggen en hiermee zou de uitgestelde koffie winstgevend zijn voor de aanbieder. Persoonlijk vind ik deze discussie totaal oninteressant. Waarom mag en kan het niet gaan om de gedachte en het gebaar? Volgens mij is dit geloof in de goedheid van de mens anno 2014 voor velen erg moeilijk. Des te meer reden om dit initiatief te steunen. Of ben ik hier de eeuwige optimist? Ik ben in ieder geval voor!

– Kindness is the new black –

Bagels & Beans Enschede
Korte Hengelosestraat 33
7511 JA Enschede

Meer lezen over de uitgestelde koffie? Klik even door naar de landelijke pagina om te zien wie er nog meer meedoen, of de Enschedese pagina, waar je ook terecht kan als je wil helpen of je als restaurant of caféhouder wil aanmelden.

*foto door Uitgestelde Koffie Enschede

Geplaatst in → Enschede, Hotspot, uitgelicht

11 comments on “Caffè Sospeso – de uitgestelde koffie”

  09/04/2014

  Ik vind het een superlief idee. Ik had er nog niet van gehoord. Ik hoop dat dit iniatief lukt en niet misbruikt wordt.


  09/04/2014

  Wat een leuk idee zeg! Had er nog nooit van gehoord, maar mooi om te zien dat dit soort initiatieven zo positief ontvangen worden!


  10/04/2014

  Echt een super tof idee 🙂 Spijtig dat het nog niet in België is! Ik zou zeker zo’n uitgestelde koffie kopen zodat iemand anders dat het niet gemakkelijk kan financieren ervan kan genieten. Spijtig dat er ook negatieve reacties op gekomen zijn, maar dit is dan waarschijnlijk van mensen die zelf niet eerlijk/positief ingesteld zijn? 😉

  Groetjes x

  Reply:

  10/04/2014

  Precies, my thoughts exactly. De reactie op dit concept zegt denk ik voldoende over de persoon zelf;)


  10/04/2014

  Wat een supergoed initiatief!
  Ik woon zelf ook in Enschede, en kom regelmatig bij de B&B (oa voor de heerlijke koffie’s).
  De volgende keer dat ik er ben, zal ik een uitgestelde koffie bestellen bij mijn broodje en eigen cappu:), want ook deze student kan heus wel 2 euro missen..

  Reply:

  10/04/2014

  Super!


  10/04/2014

  Helleu!
  Ik vind het een top idee. Natuurlijk zullen er misschien mensen zijn die gelijk denken aan de negatieve kanten, maar ik ben blij dat we in een tijd van ‘individualisering’ door onze telefoon en het internet ook nog aan anderen denken.
  De volgende keer als ik bij B&B ben geef ik geen fooi, maar een koffie!


  11/04/2014

  Nog niet van gehoord, maar klinkt laagdrempelig en erg goed. Slim idee om zo anderen te helpen. Kleine moeite om iemand anders wat te geven zo.


  16/04/2014

  Wat een goed initiatief. Ik lus zelf geen koffie/e.d. anders had ik het zeker gedaan als ik bij de B&B was…


  18/04/2014

  Ik doe lekker optimistisch met je mee, hoor! Vind het ook een super leuk gebaar. Zag het vorig jaar op FB heel veel voorbij komen, maar heb het zelf nog nooit ergens kunnen doen. Enne, dan ben ik liever naief en een keertje “bestolen” dan dat ik mijn hele vertrouwen in de mensheid maar verlies 🙂


  28/04/2014

  Heel goed idee!! 2 euro voor een koffiegek is niets… dus laagdrempelig en velen zouden het best eens kunnen missen. Leuk ook dat je er een stuk over blogt!