Project Italy | Food Love and Happiness
25 maart 2014

Een aantal keer vertelde ik al eens kort over Project Italy: mijn (lange termijn) project waarbij ik van noord naar zuid door Italië wil reizen (zie hier en hier). Ik heb het land gelukkig al meerdere malen bezocht. Zo verbleef ik toen ik jonger was een aantal keer op een camping in Noord Italië, bij het meer van Lugano. Een standaard familiecamping, eerlijk gezegd niet mijn ultieme vakantie, maar de omgeving is toch echt prachtig!

Varend met een bootje over het meer van Lugano, door de verschillende bergen en langs de kleine huisjes op de schuine bergwanden…dat maakt zo’n camping toch echt wel weer goed. Deze vakantie sloten we af in luxe: een stedentrip in de op en top luxe-stad Milaan, waar je tijdens het winkelen over prachtige marmeren vloeren loopt, je koffie drinkt (voor een euro’tje of €8) bij één van de vele café’s van werkelijk elk groot kledingmerk, terwijl je omringt wordt door de meest onbetaalbare auto’s en toch wel knappe mannen;) – wat vinden jullie, is het waar wat ze zeggen? Wonen de meest knappe mannen in Italië? –

Twee jaar geleden bezocht ik Rome voor een week, wat een prachtige stad! Nog veel meer Italië dan mijn andere bezoeken aan dit land: prachtige bezienswaardigheden en heerlijk eten, dit allemaal in een grote maar oude stad.

Deze tripjes en mijn liefde voor de Italiaanse keuken maakt dat ik meer wil! Meer zien en vooral meer proeven en ontdekken. Een beetje dat ‘dolce far niente’ gevoel, uit Eat Pray Love. Dat het land prachtige landschappen en bezienswaardigheden heeft weet ik, ook dit wil ik allemaal nog met eigen ogen zien, maar ik wil het land bekijken vanuit gerechten en producten, de historie en bereidingswijzen die hier achter zitten. Van de landelijke gerechten in het noorden naar de mediterrane gerechten in het zuiden, van de lekkerste kazen tot de meest verse zeevruchten en alles wat daar tussen zit.

Beginnen het in noorden dus! Van Turijn, waar het fris en droog is in vergelijking met het fijne Mediterrane klimaat in de rest van Italië, over naar Milaan om me onder te dompelen in de luxe (met bijbehorende luxe gerechten), om vervolgens een bezoek te brengen aan de havenstad Savona, om te zien wat die bedrijvigheid van deze goederenaanvoer en ligging aan de noordkust voor invloed heeft op de Italiaanse keuken.

Tijd om eens de (kook)boeken in te duiken en te onderzoeken wat deze regio allemaal te bieden heeft! Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie ervaringen en tips! Wie heeft er wel eens een dergelijke reis gemaakt? Wat zijn jouw tips voor Noord Italië?

coll1 coll2In samenwerking met Selectcamp en Vacanceselect.

22 comments on “Project Italy”

  25/03/2014

  Klinkt als een goed plan! Als je iemand zoekt die mee wil weet ik wel iemand (a).
  Behalve sinds kort Rome geen ervaring met Italiê maar ik zeg wel altijd dat ik graag in Toscane ga trouwen
  (je weet wel, in de groene heuvels, gele gloed van de zonsondergang, een hele lange tafel met alle gasten en Italiaans eten)!

  Reply:

  25/03/2014

  Jij zou vast een goede reisgenoot zijn voor deze culinaire trip:) En prachtig idee, die bruiloft in Toscane. Als je nog een gast zoekt;)

  Reply:

  25/03/2014

  Hier houdt zich nog een gast aanbevolen 😉
  Italië is geweldig. Het was vroeger het favoriete kampeerland van mijn ouders, dus daar gingen we elk jaar heen. Vooral Toscane vind ik zoooo geweldig, het eten, de mensen, de wijnvelden. Twee jaar geleden stonden we in de buurt van Empoli (op zichzelf niet zoveel aan), maar vanaf daar zijn we met de trein naar Florence, Lucca, Siena geweest en Vinci ligt om de hoek. Perfecte uitvalsbasis dus 🙂

  Rome ben ik nog nooit geweest, maar dat moet er ook maar snel van komen nu ik dit zo lees.

  Reply:

  25/03/2014

  Ik ben zooo benieuwd naar Toscane, daar ben ik dus nog nooit geweest. En volgens mij moeten we er één grote foodbloggersreis van maken als ik dit zo lees allemaal;) En dat combineren met plannen die er al met andere bloggers zijn om in Italië de taal te leren haha


  25/03/2014

  Wat leuk! Noord-Italië heb ik nog nooit bezocht, dus daar kan ik je helaas geen tips voor geven. En Rome is inderdaad prachtig <3 Ik vertrek deze zomer voor drie weken naar Bologna (om te studeren, Ik studeer namelijk Italiaans 😉 ), maar ik hoop ook tijd te hebben om af en toe een uitstapje te maken naar andere steden 🙂 Bologna is trouwens de stad van het eten, dus als je daar interesse in hebt raad ik het zeker aan!

  Reply:

  25/03/2014

  Oh wat fijn! Ben jaloers;) Lekker van genieten, succes daar!


  25/03/2014

  Wat een gaaf idee! 🙂
  Ik ben al een paar keer in Italië geweest en elke keer geniet ik weer met volle teugen. Wat een fantastisch, mooi en lekker land.

  Volgens mij in het noorden (een flink stuk boven Venetië) heb je veel wijngaarden en wordt veel wijn gemaakt. Misschien ook de moeite waard? Italiaanse wijn zijn namelijk ook erg lekker ;).

  En net als Bianca, zou ik ook graag mee gaan hoor haha!

  Reply:

  25/03/2014

  Ja dat lijkt me prachtig, heb nog nooit tussen de wijnvelden gestaan. Zeker iets voor op het lijstje dus!


  Esther
  25/03/2014

  Ah wat leuk! Ik woon zelf al jaren in Genua, dus ik zou je natuurlijk aanraden om daar naartoe te gaan! Heerlijke pesto, die je eigenlijk alleen hier kan vinden omdat de lekkerste basilicum uit Pra komt (een buitenwijk van Genua), om in de minestrone genovese te doen of met een lekker bord trofie; echte foccacia, of foccacia al formaggio alla Recco (een klein stadje vlakbij Genua); farinata (gemaakt van kikkererwten) en verder vind je hier veel verse vis maar ook wild (Genua ligt tussen de zee en de bergen gedrukt), en verder wordt er veel gebruik gemaakt van groente en verse kruiden. Veel plezier in ieder geval!

  Reply:

  25/03/2014

  Kijk dit zijn de dingen die ik wil horen. Geweldig, je inspireert me nu al. Natuurlijk ben ik benieuwd hoe jij dan daar zo terecht bent gekomen 🙂 En bedankt voor de leuke tips!

  Reply:

  esther
  25/03/2014

  Geen dank! Ik wist na de middelbare school niet wat ik wilde, besloot een jaar als au pair te gaan werken in italie. In genua terecht gekomen, verliefd geworden op italie, genua en een mooie italiaan, een baan gezocht en the rest is history as they say… Als je nog tips/hulp nodig hebt, laat maar weten!

  Reply:

  25/03/2014

  Mooi hoe dat zo gelopen is!


  25/03/2014

  Geweldig lijkt zoiets me. Een lange rondreis door zo’n schitterend land. Een paar weken terug had ik ineens een bevlieging waarin ik dacht: ik wil nu naar Italië, de taal leren en daar wonen (dit komt door de Italiaanse collega’s waar ik naast werk, met hun relaxte houding, lekkere eten, bulderende lach en vloeiende taal).
  Hopelijk komt het er snel van, die reis! En dan wel grondig verslag doen graag 😉

  Reply:

  25/03/2014

  Ja herkenbaar, afgelopen zomer had ik echt het gevoel hier niet meer te kunnen blijven, ik had er echt last van! Gelukkig is die bui weer enigszins gesetteld, maar de drang om te ontdekken blijft. En zodra het zo ver is zal Food Love and Happiness natuurlijk een tijd volledig in Italiaanse sferen staan;)


  25/03/2014

  Wat een prachtige reis ga je maken in het land dat ook onze harten heeft gestolen.
  Inmiddels al vele jaren prachtige plekken bezocht, maar onze favoriet blijft Rome én Piemonte.
  Over die laatste provincie heb ik meer dan genoeg tips! We komen daar nu al 8 jaar elke zomer.
  Wellicht te lang voor in dit berichtje, dus een email. Is dat welkom?

  Reply:

  25/03/2014

  Zeker! Graag zelfs! Je mag mailen naar foodloveandhappiness.info@gmail.com Bedankt!


  26/03/2014

  Italië heerlijk <3
  Ik ga waarschijnlijk deze zomer kamperen in Noord-Italië bij het Caldonazzo meer 🙂

  Reply:

  26/03/2014

  Wat een fijn vooruitzicht!


  29/03/2014

  Italië is geweldig! Het ligt niet in het noorden, maar Umbria is echt fantastisch! Prachtige omgeving en vele leuke stadjes


  30/03/2014

  Ik wil dit volgend jaar gaan doen, als ik klaar ben met mijn master. Een paar maanden naar Italië, de taal leren, rondreizen en heel. veel. eten.


  02/04/2014

  Ik heb helaas geen tips voor je, ik zou ook nog heel graag door Italië reizen! Klinkt fijn!


  03/04/2014

  Wat beschrijf je dat heerlijk! Inderdaad een ideale bestemming voor een foodie 😉 Een tijdje geleden (100 jaar ofzo haha) was er een Allerhande die allemaal regio’s van Italie afging met bijbeorende recepten, zo lekker allemaal. En ook leuk om te zien hoe divers die keuken is ook van regio tot regio. Hoop dat je gauw een keer kan gaan!