Workshop: Special Side Dishes | Food Love and Happiness
4 januari 2014

Aviko-Workshop-1

Zo’n twee weken geleden woonde ik de inspiratie-workshop Special Side Dishes bij. Deze workshop werd georganiseerd door Aviko in de prachtige Kookstudio Smaak in Amsterdam, met tv-chef Jeremy Vermolen en Culy.nl hoofdredactrice Monique van Loon.

Tijdens de workshop liet Jeremy ons zien hoe we in een handomdraai mooie, smaakvolle en creatieve gerechten neerzetten, met gebruik van kant en klare Aviko producten. Zo toverden we de rösti om tot strandzand en werden de gratins een stabiele basis voor gouden kalfsgehaktballen. Klinkt interessant toch?

Na de demonstratie door Jeremy gingen we natuurlijk ook zelf aan de slag. In een aantal groepjes maakten we de gerechten zelf voor de hele groep, waarna we gezellig met z’n allen aan tafel schoven.

Ik ging in mijn groepje aan de slag met het gerecht ‘zeevruchten in het zand’, erg leuk! Ik ben gek op zeevruchten en schaaldieren en voor dit gerecht ging ik voor het eerst aan de slag met scheermesjes, nooit eerder gegeten of klaargemaakt. Helemaal niet moeilijk, maar wel een heel grappig klusje! Het beestje leeft namelijk nog en geeft duidelijk weerstand wanneer je deze uit zijn schelp wil verwijderen!

Benieuwd naar het recept voor ‘zeevruchten in het zand‘? Onder de sfeerimpressie van deze dag vindt je het recept.

Er is ook een leuk filmpje gemaakt van deze middag. Benieuwd hoe zo’n workshop er nou aan toe gaat? Neem hier een kijkje.

Aviko-Workshop-52

coll jvm

Aviko-Workshop-41

Aviko-Workshop-75 Recept – Zeevruchten in het zand

Aviko-Workshop-73

Aviko-Workshop-5 Aviko-Workshop-21


Aviko-Workshop-20

Benodigdheden

Voor 4 pers:

100 gr Aviko rösti original
8 kokkels
4 scheermesjes
4 mosselen
1 el sushi-azijn
2 el olijfolie
4 el witte wijn
1 teentje knoflook, fijngesneden
1/8 rode peper, fijngesneden
1/4 sjalot, fijngesneden
een kleine handvol zeekraal
eventueel: 1 el parelmoer glitter (ook voor cupcakes te gebruiken, te verkrijgen in bakkersspeciaalzaken)

Bereiding

Vooraf: verwijder de baard van de mosselen en schrob de schelp schoon. Verwijder het scheermesje uit zijn schelp: druk de schelp samen, hierdoor komt het scheermesje er aan één kant uit. Pak ‘em beet en trek en naar de zijkant. Trek door, waardoor hij er volledig uit komt. Bewaar de binnenkant van de scheermesjes even apart, je bakt straks zowel de binnenkant als de schelp zelf mee.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met wat bakpapier, verdeel de rösti over de bakplaat en droog de rösti in de oven. De rösti moet krokant worden, maar wel licht van kleur blijven. Dit duurt ongeveer een uur, maar verschilt per oven.
Laat de rösti afkoelen en maal in een keukenmachine of met een vijzel fijn, niet te fijn, niet te grof. Je wil de structuur van zand nabootsen. Breng het zand nu eventueel op kleur met parelmoer.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de scheermesjes (binnenkant en schelp), mosselen en kokkels samen met de fijngesneden rode peper. Dit hoeft maar heel kort, tot ze open klappen. Leg de schelpdieren op wat keukenpapier, verwijder bij de scheermesjes het vaste gedeelte dat aan de schelp zit (dit is niet lekker) en plaats het daadwerkelijke scheermesje terug in zijn schelp.

Blus de aanbaksels in de pan af met de sushi-azijn, de fijngesneden sjalot en knoflook en olie. Dit is de dressing voor de schelpdieren, marineer hier de schelpjes in.

Schep wat van het zand op elk bord, verdeel de schelpen over het zand en decoreer met wat zeekraal.

About two weeks ago I visited an inspirational workshop ‘Special Side Dishes’, by Aviko. The workshop was held in this wonderful studio (Kookstudio Smaak Amsterdam) and tv-chef Jeremy Vermolen showed us all kinds of clever and creative ways to use the Aviko-produce to create wonderful dishes. After his demonstration it was time to do some cooking for ourselves. I cooked (in a group) a dish called ‘seafood on the beach’, I loved it! The full recipe is displayed in this post, just use Google Translate (footer) to translate to your own language. 

Geplaatst in → Amsterdam, Evenement, Inspiration

13 comments on “Workshop: Special Side Dishes”

  04/01/2014

  Leuk Daan en mooie foto’s 🙂 Ziet er allemaal lekker uit.

  Liefs Suus


  04/01/2014

  Ziet er leuk uit allemaal!
  En een lekker gerecht.

  Ik mis alleen de lamsoor tussen de ingrediëntenlijst? (zie ik wel op het bord liggen, of ik ben mis haha).

  Ziet er in ieder geval uit als een leuk, lekker en leerzaam dagje!

  Reply:

  05/01/2014

  Dat zie jij heel juist! Hadden we daar inderdaad beschikbaar, maar voor het daadwerkelijke recept is de ingrediëntenlijst iets ‘simpeler’ gehouden. Kun je altijd nog toevoegen natuurlijk! 🙂


  04/01/2014

  Wauwie, kunstwerkjes! Haast zonde om op te eten 😉


  05/01/2014

  Oh zielig juist van die scheermesjes!
  De gerechten zijn er wel geweldig uit!

  Reply:

  05/01/2014

  haha ja was ook een bijzonder klusje. Ik vond het volgens mij even net zo eng als de scheermesjes zelf;)


  05/01/2014

  Oeh jammie ik krijg hier echt honger van.


  05/01/2014

  Wauw, wat een mooi gerecht! Kokkels heb ik nog nooit gehad, en scheermessen ook niet. Ben benieuwd hoe ze smaken!


  06/01/2014

  […] Midden december nam ik deel aan de workshop Special Side Dishes in Kookstudio Smaak in Amsterdam. Tv-chef Jeremy Vermolen inspireerde ons met leuke gerechten, waarna we zelf ook aan de slag gingen en natuurlijk met z’n allen gezellig aan tafel. Het volledige verslag met foto’s en een filmpje vind je hier. […]


  06/01/2014

  Wat een mooie dag moet dit voor je geweest zijn, echt iets voor jou, helemaal vol passie erin gaan, gaaf! De gerechten zien en top uit. Echt om je vingers bij af te likken, jam! Mooie foto’s heb je gemaakt en leuke foto is er van jou gemaakt:)!!


  07/01/2014

  Leuk artikel Danielle. Grappig, ik volg je blog al een hele tijd, maar ik herkende je niet. Volgende keer zeg ik ‘hoi’ 😉


  10/01/2014

  Klinkt als een tof event, heel leuk! Wat sta jij mooi op de foto, de passie voor het eten straalt van je af!


  10/01/2014

  Ik hoop dat je mijn comments krijgt, want ik zie ze er niet bij staan. Misschien ben ik gedegradeerd tot spam nu ik zo lang niet online geweest ben 😉 Anyway, super leuk dat je hier bij was. Het ziet er allemaal heerlijk uit! Wat leuk die scheermesjes ook; nog nooit gegeten!